Amikor a napi középhőmérséklet emelkedik, az idősek, gyermekek, betegek és bizonyos gyógyszereket szedők kerülnek a leginkább veszélyeztetett helyzetbe.

Úgy tűnik, ma már nem múlhat el hazánkban úgy nyár, hogy ne alakuljon ki pár napos hőhullám, amikor napközben a hőmérséklet elérheti vagy akár meg is haladhatja a 40 C-fokot.

Az idősek szomjúság érzete gyakran csökken, ezért könnyebben kiszáradhatnak. Ráadásul kevesebbet izzadnak, mint a fiatalabbak, ezért fogékonyabbak a hőgutára.

A magas hőmérséklettel összefüggő betegségek leggyakoribb tünetei a fejfájás és a gyors szívverés. A COPD-ben, allergiában és asztmában szenvedő betegek fogékonyabbak a magas hőmérséklet negatív hatásaira.

A vesekő fájdalmas tünetei is erősödhetnek kánikulában, mivel ilyenkor jobban fenyeget a kiszáradás veszélye is.

Kánikulában naponta legalább 2-4 pohárral több folyadékot kell fogyasztanunk, hogy elkerüljük a dehidratációt.

Milyen gyógyszerek szedése esetén legyünk még óvatosabbak?

Bizonyos gyógyszerek, mint pl. az antihisztaminok, triciklikus antidepresszánsok, benzodiazepinek, béta-blokkolók, vízhajtók és hashajtók felerősíthetik a magas hőmérséklet kellemetlen tüneteit.

Ha érezni kezdi a hőguta tüneteit, azonnal menjen hűvösebb, klimatizált helyre és igyon folyadékot, lehetőleg tiszta vizet.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!