Sokan mondanák kapásból, hogy elsősorban az idős, krónikus betegségekkel küszködő emberek oltásától várhatóak a legjobb eredmények.

A legújabb kutatások cáfolni látszanak ezt a feltevést. Súlyos, végstádiumú vesebetegségben szenvedők vizsgálata során azt tapasztalták, hogy számukra az influenza védőoltás nem sok haszonnal jár. A nem megfelelő immunválasz, amit bennük az oltóanyag kivált az oka annak, hogy náluk gyakorlatilag a védőoltás hatástalan.

Rendszer elmélettel foglalkozó kutatók már rég bebizonyították, hogy az önző stratégia mindig vesztő stratégia.

Mit lehet ebben az esetben tenni? Fordítva kell a kérdést megközelíteni. Az egészséges populációban az influenza védőoltás elég jó hatásfokkal működik (70% feletti a védettség). Ebből teljesen nyilvánvaló a megoldás. Nem a súlyos betegeket, hanem a velük foglalkozókat kell védőoltásban részesíteni. Az így kialakult „fészek” immunitás azután már hatékonyan megvédi azokat, akiknek az immunrendszere már nem képes hatékony immunválaszt produkálni. 

Tehát a beteg hozzátartozóit, a művese állomás összes dolgozóját kellene oltani elsősorban és nem a betegeket. Ez persze teljesen új szemléletet igényel. Azért oltassam be magam, hogy más ne legyen beteg? Bizony, ez is áldozatvállalás. És legalább olyan hasznos, mint a karácsonyi ingyen ebédosztás az utcákon, vagy az 1% adóval történő okos rendelkezés. A nálunk sokkal sikeresebb országokban pl. Japán ez a gyakorlat kiválóan működik.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!