A kutatócsapat úgy gondolja, eredményeik újfajta terápiás módszereket nyithatnak és sikeresebben gyógyíthatják majd a gyorsan fejlődő A-típusú influenza vírusokat. Korábbi kutatásaik során felfedezték, hogy az ételekben található bizonyos molekulák megváltoztathatják egy személy fiziológiai tulajdonságait a genetika módosításával. 

A tradicionális kínai orvoslás részeként gyakran fogyasztják a lonc-teát influenza gyógyítása céljából, a mostani kutatások pedig azt is bizonyítják, jó okkal teszik. “Az eredmények bizonyítják, hogy a lonc-oldat erős vírusölő hatású” - mondta a kutatócsapat. 

A kutatást a kínai Nanjing egyetemen végezték, és egy sejtkutatásról szóló magazinban publikálták.

A “vírusos penicillin”

A kérdéses molekula a MIR2911, amely feldarabolás és forralás után is jelen van a lonc-teában. A kutatók egereken végezték el kísérleteiket, amely során a rágcsálók levesként fogyasztották el a lonc-főzetet, a molekula így vérplazmájukba és tüdejükbe is eljutott. Ezután azt vizsgálták, hogy a MIR2911 milyen módon befolyásolja az A-típusú influenzát. Arra jutottak, hogy két olyan gén munkáját fogják vissza, ezek a PB2 és a NS1, amelyek létfontosságúak az influenzavírus sokszorozásához. 

Ráadásul azt is felfedezték, hogy a szintetikus MIR2911 és a természetes loncban található molekula ugyanolyan eredménnyel védte meg az állatokat a H1N1 vírustól, amelyet spanyolnáthaként vagy sertésinfluenzaként is ismerhetnek. Úgy hiszik, a MIR2911 "vírus penicillinként" gyógyíthat különféle vírusos megbetegedéseket, hasonló módon, mint amikor Fleming felfedezte a penicillint, majd hamarosan kifejlesztették az antibiotikumot, amely milliók életét mentette meg a bakteriális fertőzések meggyógyításával. 

Máig az eredményeket csak egereken tesztelték, további eredményekre és embereken végzett tesztekre van tehát szükség mielőtt klinikailag is elfogadott A-típusú influenza gyógyírré válhat. 
Széleskörű vírusölő

Ez volt az első alkalom, hogy természetes anyagot találtak, amely közvetlenül támadja meg a vírust. A kutatók arra is felhívják a figyelmet, hogy az A-típusú vírusok mutálódhatnak, amely az eddigi hatékony gyógymódokat hatástalanítja. Éppen ezért hatalmas szükség van újfajta vírusölő gyógymódok felkutatására.

A MIR2911 széleskörű vírusölő tulajdonságokkal rendelkezik, a H5N1 és a H7N9 influenza vírusok terjedését is megakadályozza. A széleskörű, tehát egyszerre többféle vírust is kezelő, antivirális anyagok nagyon fontosak a fel-fel bukkanó, gyakran változó vírusok elleni harcban. 

“Ezt észben tartva a MIR2911 ideális az A-típusú gyulladások visszaszorításában, és hiszünk abban, hogy a MIR2911 és a vele gazdagított lonc-tea is széleskörűen alkalmazott influenza orvosság lesz” - mondták a kutatók. - “A MIR2911 az ebolavírust is megtámadja.”(Az Ebola vírusa is RNS vírus hasonlóan az influenzához!)

Jelenleg nincsen széleskörűen alkalmazott gyógymód a Nyugat-afrikai járványnak, csupán kísérleti orvosságokkal, intenzív gyógykezeléssel tudják gyógyítani a betegséget. Nemrégiben azonban felfedeztek egy szintetikus molekulát, amely imitálja az ebolavírus egy fontos részét, ez nagyban meggyorsíthatja az univerzális ebolaorvosság felfedezését. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!