A dohányzás olyan súlyos betegségek kialakulásáért felelős, mint pl. a rák, COPD, különböző szívbetegségek és rendszeres használata korai halálozást eredményez. Egyes elemzők szerint csak az USA-nak évente 92 milliárd dollárjába kerül az a veszteség, amit a dohányzásból eredő megbetegedések és halálesetek okoznak. 

Szintén érdekes adat, hogy az évente 2,4 millió amerikai halálesetből 440.000-et a dohányzás okoz. A dohányzás tehát a legsúlyosabb, könnyedén megelőzhető halálok a világon. 

Mivel mi Magyarországon nem rendelkezünk hasonló felmérésekkel, illetve statisztikai adatokkal, kénytelenek vagyunk az ő számaikkal dolgozni, de arányaiban tekintve a helyzet nálunk sem sokkal kedvezőbb.

Ha nagyon nagy általánosságban beszélünk, akkor azt mondhatjuk, hogy a dohányosok 10 évvel korábban halnak meg, mint nem dohányzó társaik. 

Milyen rákos megbetegedéseket okozhat a dohányzás?

A tüdőrákos esetek 90%-áért a dohányzás felelős. Ennek „segítségével” a tüdőrák az egyik leggyakoribb rákos megbetegedéssé vált világszerte. 

A dohányzás az alábbi rákos betegségek előfordulását növeli:

-    húgyhólyagrák
-    veserák
-    torokrák
-    szájrák
-    nyelőcsőrák
-    hasnyálmirigyrák
-    gyomorrák
-    leukémia
-    orrdaganat
-    nyakrák
-    bélrák
-    petefészekrák
-    mellrák

Nagy-Britanniában átlagosan 15 percenként hal megy egy beteg tüdőrákban. 
A dohányzás a rákos betegségek kiújulásának esélyét is növeli.

Miért növeli a dohányzás a rák kialakulásának esélyét?

A cigaretta füstben több, mint 4000 különböző vegyület található. Ezek jelentős része toxikus, károsítják szöveteinket, sejtjeinket. Egy csoportjuk pedig kifejezetten karcinogén, tehát elősegíti a rák kialakulását.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!