Szokjon le még ma a dohányzásról és éljen teljesebb, egészségesebb életet!

Az elme romlásának felgyorsulása

A női és férfi dohányosok is, anélkül, hogy családjukban példa lett volna Alzheimer kórra, vagy egyéb, az elme romlásával járó betegségre, az elme romlását tapasztalják idősebb korukban. 

A cigarettában található nikotin károsítja az agyat és megnöveli az Alzheimer kór és egyéb betegségek kialakulási folyamatát azokhoz képest, akik nem dohányoznak. 

Ráadásul a dohányosok körében nagyobb az esélye a depresszió és a szorongási betegségek kialakulásának, valamint a skizofréniának is. 

 A pszichiátriával foglalkozó Archihves of General Psychiatry szaklapban 2012-ben megjelent tanulmány szerint a középkorú, dohányzó férfiak gyorsabban romló kognitív képességeket tapasztaltak, mint azok a személyek, akik soha sem dohányoztak. Azok, akik több, mint tíz éve leszoktak a dohányzásról, nem tapasztalták kognitív képességeik csökkenését. 

Megnöveli az időskori makula-degeneráció kialakulási esélyeit

A dohányosok nagyobb eséllyel szenvednek látásproblémáktól, valamint élnek át látásvesztést az időskori makula-degeneráció miatt, mint azok, akik nem dohányoznak. 

 A szemészettel foglalkozó British Journal of Ophhthalmology szaklapban 2006-ban megjelent tanulmány szerint erős összefüggés fedezhető fel a földrajzi atrópia, a neovaszkularizáció, és a dohányzás között. 

A tanulmány azt is bizonyítja, hogy az időskori makuladegeneráció esélye nagyobb a passzív dohányosok körében azokkal szemben, akik nincsenek dohányfüstnek kitéve. A dohányzás növeli a szürkehályog, a zöldhályog, a retinabetegség, és a szemszárazság kialakulási esélyeit is. 

A dohányfüst arzént, formaldehidet, és ammóniát tartalmaz, amelyek a szervezetén átvonulva és a vérárammal szemébe jutva károsítják a retinasejtek struktúráját. 

Emellett a cigarettákban található kátrány lerakódásokat képezhet a retinán, elősegítve a makuladegeneráció kialakulását. 

Megnöveli a reumás izületi gyulladás kialakulási esélyeit. 

Egy 2001-es, a reumás megbetegedésekkel foglalkozó Annals of the Rheumatic Diseases szaklapban megjelent tanulmány szerint a rendszeres dohányzás és a reumás izületi gyulladás kialakulása között erős összefüggések vonhatóak, akkor is, ha családjában nem volt példa reumás megbetegedésre. 

A dohányosok körében dupla akkora esélye van a betegség kialakulásának, mint a nem dohányosoknál, a dohányzás ráadásul elősegíti a csontritkulás kialakulását és törékenyebbé teszi a csontokat is. 

A dohányosok vérében nagyobb mennyiségben található meg az egyik génkódoló fehérjelánc, amely a reumás izület gyulladás kialakulási esélyeit növeli. A dohányzás ráadásul csökkenti a betegségre felírt gyógyszerek hatékonyságát is. 

A sebgyógyulás késleltetése.

A dohányzás amellett, hogy rengeteg betegséget okozhat, gátolja a sebek és csonttörések gyógyulásás it.

A dohányfüstben található több összetevő, mint a nikotin, a kátrány, a nitrogén-oxid, a hidrogén-cianid, a szén-monoxid, és az aromás aminok is meggátolják a gyógyulást, mivel oxigénhiányt, érszűkületet, és az enzimrendszer elmérgesedését okozzák. 

2007-ben a Washington Orvostudományi Egyetemen kimutatták, hogy a cigarettafüst hátráltatja az ínszalag gyógyulását annak műtéti beavatkozása után. A dohányzás csökkentette a makkrofág reakciókat, amely a sebgyógyulás késleltetését okozza. 

A műtéti komplikációk és a csonttörések okozta egyéb problémák veszélye duplája az átlagosnál a dohányosok körében. A dohányzás károsítja a vörösvérsejteket, a csontsejteket, és a fehérvérsejteket is, amelyek mind elengedhetetlenül fontosak a megfelelő gyógyulás érdekében. Ezáltal a dohányzás a seb elfertőződéséhez, vérrögök képződéséhez, és a seb hegesedéséhez vezethet. 

A stroke esélye háromszorosára nő.

A cigareta nikotint és egyéb mérgező kemikáliákat tartalmaz, amelyek nagy mértékben növelik a szívbetegségek és a stroke kockázatát. 

Dohányzás során káros hatású kemikáliák jutnak tüdejébe és onnan véráramába, megváltoztatva és károsítva a szervezetében található sejteket. Ez az agyba vezető artéria elzáródását is okozhatja, amely stroke-hoz vezethet. 

A stroke bénulást, részleges vakságot, romlott motorikus és beszédképességeket, és halált is okozhat. 

Egy 2010-es, a Maryland Klinikai Kutatóközpontban végzett kutatás szerint minél többet dohányzik, annál nagyobb a stroke veszélye. A dohányosok körében háromszorosára nő a stroke veszélye a nem dohányzókkal szemben. 

A dohányzásról nem könnyű leszokni, azonban hatásai miatt mindenképpen érdemes.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!