Általánosságban elmondható, hogy az emberek többsége túl sok koffeint fogyaszt napi szinten. A legtöbben ezt koffein tartalmú italok, mások viszont túlzott mennyiségű szénsavas üdítő fogyasztásával éri el. Jó páran mindkettőt fogyasztják egyszerre, vagyis a kávét és a szénsavas üdítőitalokat (energiaitalok, kóla, stb.) is, míg mások feketeteát isznak minden egyes nap. Amíg manapság igen nagy kihívás az embereket rávenni arra, hogy helyesen étkezzenek és megfelelően kezeljék a stresszt, addig emiatt nehezen mondanak le a megszokott napi koffeinadagjukról. 

A koffein tényleg rossz?

Kis mértékben a koffein nem okoz különösebb egészségügyi panaszokat. Azonban a probléma az, hogy a legtöbben nem kis adagot, hanem kifejezetten nagyot visznek be szervezetükbe minden egyes nap és ennek nem csak a pajzsmirigyműködésre van hatása, hanem az egész szervezetre. 

A koffein élénkítő hatású vegyület, ezért közvetlen hatással van a mellékvesék működésére.

Hogyan is befolyásolja a koffein pajzsmirigyműködést? 

A koffein fogyasztásával fokozódik az anyagcsere, amit természetesen a pajzsmirigy szabályoz. Így ha valaki túl sok koffeint fogyaszt kávé vagy szénsavas italok formájában, akkor ez hosszú távon befolyásolni fogja a szervezet anyagcseréjét. Ez akár még jó is lehet annak, akinek alulműködik a pajzsmirigye, azonban ez sem szükségszerű, meg is magyarázom a következőkben, hogy miért. 

A túlzott napi koffeinfogyasztás ugyanis hatással van a mellékvesékre. A koffein egy élénkítő szer, és amikor kávét vagy szénsavas üdítőt iszunk, akkor a szervezet adrenalint kezd termelni, ami egy "megszoksz vagy megszöksz" helyzetet generál. Így amikor koffeint fogyasztunk, a mellékveséket arra kényszerítjük, hogy adrenalint és noradrenalint szabadítson fel, és miután ez többször is megtörténik, lefárasztjuk a mellékveséket. Ehhez természetesen el kell telni némi időnek, de a probléma az, hogy sokan már fiatal korban nagy dózisú koffeint fogyasztanak. Egy átlagos presszókávéban 50-60mg koffein van, míg egy jobb hosszú kávéban 80mg koffein van, a  Macchiatoban pedig még több. Az energia italok koffein tartalma szinte minden esetben meghaladja a 80mg-ot. 

Folyamatosan azt látjuk, hogy a gyerekek szénsavas üdítőket isznak. Mivel ezek az alkalomszerűen elfogyasztott koffein tartalmú italok nem számítanak "nagy ügynek", a szülők rendszeresen adnak a gyerekeknek ilyen italokat, miközben ez hosszútávon akár súlyos egészségügyi problémákhoz is vezethet. Itt a célom nem az, hogy kritizáljak bárkit is azért, amiért szénsavas üdítőt ad a gyermekének, hanem az, hogy tanítsam őket. 

Kortizol vs. Adrenalin

Bármilyen esetről is beszélünk, a koffeinnek élénkítő hatása van a mellékvesékre, ahogy a cukornak is, habár az más hormonokra van hatással. Ennek következménye a szapora szívdobogás, az extraszisztolékra való hajlam. Korábban már írtam arról, hogy a finomított ételek és a cukor állandó fogyasztása arra készteti a mellékveséket, hogy kortizolt válasszanak ki, ami hosszú távon gyengíti a mellékveséket. Nos, hasonló dolog történik, amikor valaki koffeint fogyaszt, mert ez a mellékveséket adrenalin kiválasztására sarkallja, ami hosszú távon veszélyezteti a mellékveséket. Azok számára, akik sok koffeint fogyasztanak állandó jelleggel, ez azt jelenti, hogy egyfajta tolerancia alakul ki, ami miatt még több kávét fognak fogyasztani a hatékonyság érdekében. 

Habár én most a kávéra és a szénsavas üdítőkre helyezem a hangsúlyt, a feketetea szintén jelentős mennyiségű koffeinforrás. Kedves csoki-imádók, akik most olvassák ezt a tanulmányt, tudniuk kell, hogy a csokoládé is tartalmaz koffeint, habár közel sem annyit, mint a kávé, a szénsavas üdítők vagy a tea (kb. az egy negyedét 10dkg-ban). De ez nem jelenti azt, hogy annyi csokit ehetünk, amennyit csak akarunk, mégis egy kis falat étcsoki minden nap még belefér.

A koffeinfogyasztás pajzsmirigyrákhoz vezethet?

Egy patkányokon végzett tanulmány szerint, amikor az állatok jódhiánnyal kombináltan jutottak koffeinhez, megnőtt a pajzsmirigyrák gyakorisága. Nem tudok olyan tanulmányról, ami hasonló hatást mutatott volna ki az emberben, habár ha túl sok kávét/teát/szénsavas üdítőt fogyasztunk rendszeresen, akkor egészen biztos vagyok abban, hogy jódhiányos állapot alakulhat ki.

Emellett még ott van a csontritkulás kialakulásának kockázata, ha túl sok koffeint viszünk be a szervezetünkbe. Amióta tudjuk, hogy a koffein kalcium kiválasztódást okoz a vizeletben, lehetséges, hogy ez is hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. Ha folyamatos a pajzsmirigy túlműködése, vagy Basedow-kór áll fenn Önnél, akkor a kockázat még magasabb és ez is egy újabb ok arra, hogy óvatosabban fogyasszuk ezeket a koffein tartalmú italokat.

Hogyan szabaduljunk meg a koffeinfüggőségtől?

Vajon miért olyan nehéz feladni a koffeinfüggőséget annak érdekében, hogy helyreállítsuk a szervezet normál állapotát? A célom nem az, hogy a „rossz fiút” játszva azt mondjam Önöknek, hogy örökre kerüljék el a koffeint.  

Tehát hogyan tud valaki megszabadulni a koffeinfüggőségétől? 

Az azonnali leállás is egy opció természetesen, még úgy is, hogy az első napok nem lesznek valami kellemesek. Nagyon sokan ezt a módszert választják. Sikeresen. Másoknak fokozatosan kell visszavenniük a koffein mennyiségét. Például, ha valaki hozzászokott ahhoz, hogy naponta megiszik néhány csésze kávét vagy néhány doboz szénsavas üdítőt, annak talán a legjobb módszer, ha lassan, napról-napra mérsékli a fogyasztást. Ez a fajta módszer nyilván hosszabb időt vesz igénybe, de némely esetben a végeredmény jobb. Végső soron az eredmény a lényeg, ami ugyanaz, és nem számít, hogy hogyan érjük el.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!