A magas koleszterin általános kezelési módja a statinok alkalmazása, „természetesen” szintetikus gyógyszer formájában. Érdemes azonban a koleszterincsökkentő gyógyszerek alkalmazása előtt részletes kivizsgálást tartani, hiszen a National Cholesterol Education Program szerint a pajzsmirigy alulműködés szoros összefüggésben áll a magas koleszterinnel, így a pajzsmirigy működésének helyreállítása a koleszterinszint normalizálódását is elősegítheti.

Pajzsmirigy alulműködés akkor áll fenn, amikor a pajzsmirigy nem termel elég hormont. A fejlett világ lakosságának közel 4%-a szenved valamilyen pajzsmirigy rendellenességben, bár többségük valószínűleg nincs is tudatában betegségének.

Kutatások szerint a pajzsmirigy alulműködés szoros kapcsolatban áll a megnövekedett koleszterinszinttel.

A pajzsmirigy olyan létfontosságú hormonokat termel, melyek a test anyagcseréjét irányítják. Ha nincs elég pajzsmirigy hormon a testben, az anyagcsere lelassulhat, másrészt ez közvetlen hatással lehet a test azon képességére, hogy „kitisztítsa” a koleszterint a véráramból. Ennek eredményeképpen fokozódik annak kockázata, hogy a koleszterin lerakódik az artériák falain, legfőképp a szív környékén, így a szívinfarktus veszélye is megnő. A pajzsmirigy alulműködés szívnagyobbodáshoz és egyéb szív- és érrendszeri rendellenességekhez is vezethet.

A Texas Egyetem (Southwest Medical School, Dallas) vizsgálatai is összefüggést fedeztek fel a pajzsmirigy alulműködés és a magas koleszterinszint között: a pajzsmirigy alulműködésben szenvedő pácienseik 90%-a rendelkezett magas koleszterinszinttel, akik többségénél a pajzsmirigy rendellenesség helyreállítása után átlagosan 20-30 %-kal csökkent a koleszterinszint is. 

Meg kell azonban jegyezni, hogy a magas koleszterinszintet nem kizárólag pajzsmirigy rendellenesség okozhatja, hanem a helytelen étrend és életmód, illetve szerepet játszhatnak genetikai tényezők is.

Az azonban bizonyos, hogy magas koleszterinszint esetén érdemes kivizsgáltatni a pajzsmirigy működését is: részletes vérképvizsgálat javasolt a TSH, T3 és T4 adatokkal kiegészítve!

Alacsony pajzsmirigy aktivitást okozhat pár ásványi anyag hiánya a testben:

- jód: a tengeri hínár/moszat nagyon gazdag jódban, de a joghurt, tojás, halak és tenger gyümölcsei, a retek, petrezselyem, krumpli, zabliszt és a banán is tartalmaznak jódot.

- szelén: a pajzsmirigy alulműködését sok esetben szelénhiány okozza, melyet a legegyszerűbben étrend-kiegészítő szedésével lehet orvosolni.

- tirozin: a tirozin egy olyan aminosav, melyre szüksége van a pajzsmirigynek, hogy a felszívott jódból hormont állítson elő.

- cink: a cink alapvető fontosságú ásványi anyag a pajzsmirigy megfelelő működéséhez.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!