Nagyon sokan, akik pajzsmirigy betegséggel küzdenek, tapasztalnak hajhullást. Miközben ez nem egy olyan tünet, ami fájdalmat vagy fizikai kényelmetlenséget okozna, mégis érzelmi jelentőséggel bír, hiszen senki sem szeretné elveszíteni a haját.  Ez vonatkozik mind a nőkre, mind pedig a férfiakra, de egyértelműen többször érinti a nőket az érzelmi része miatt. 

Amikor az embereket elfogja az izgalom, hogy újra visszanyerték az energiájukat, a libidójukat, illetve egyéb tüneteik is eltűnnek, a pajzsmirigybetegség által bekövetkező hajhullás leküzdése válik az elsődleges céllá.

Miközben a végső célja a pajzsmirigy betegségek természetes úton történő kezelésének az, hogy teljes mértékben visszaállítsák a beteg szervezetének egészségét, a tüneti enyhülés egyfajta elvárás a pajzsmirigybetegek részéről.

Mi okozza a hajhullást?

Azoknak a betegeknek, akiknek pajzsmirigy rendellenességük van, a hajhullást általában a hormon szint kiegyensúlyozatlansága okozza. Természetesen a pajzsmirigyben termelődő elsődleges hormon szintjét vesszük figyelembe azoknál, akiknek alul és azoknál is, akiknek túlműködik a pajzsmirigyük, de a szteroid hormonok kiegyensúlyozatlansága szintén vezethet hajhulláshoz. Például az ösztrogén vagy a tesztoszteron hormon szintjei is okozhatnak hajhullást és ezen hormonok normálistól eltérő szintjei tapasztalhatóak általában azoknál, akiknek pajzsmirigy betegségük van. Intenzív pajzsmirigy túlműködéskor a betegek egy része arról panaszkodik, hogy szinte fáj a haja (a fejbőre) és ez erős hajhullással jár együtt. Az alulműködés fokozatos, de állandó hajhullással jár, amíg a hormonszinteket nem normalizáljuk. 

Nyilvánvalóan vannak más dolgok is, amik okozhatnak hajhullást. A hormonok nem megfelelő egyensúlya elsődleges ok lehet, de érdemes kizárni más lehetőségeket, amik ezt a tünetet okozhatják. Például, ugyanannak a gyógyszernek az állandó szedése is vezethet hajhulláshoz. Ez nem csak a pajzsmirigy gyógyszerekre vonatkozik, hanem más, vényre kapható gyógyszerekre is, mint pl. a vérhígítókra, antidepresszánsokra és fogamzásgátló tablettákra is. Ezért érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, hogy bizonyosan ki lehessen zárni más lehetséges okokat.

A rossz táplálkozás is okozhat hajhullást.(pl vashiány betegség egyik tünete is lehet). Néhány tanulmány szerint a nem megfelelő cink bevitel is vezethet ehhez, és más táplálkozási elégtelenség is fontos szerepet játszhat a tünet kialakulásában. Ha csak a krónikus stresszre gondolunk, már az is egy komoly kiinduló alapja lehet annak, hogy hullik a hajunk. A genetika is lehet egy másik befolyásoló faktor természetesen, amit szintén érdemes számításba venni. 

Hogyan gyógyítsuk a pajzsmirigy betegség okozta hajhullást természetes módszerekkel?

Ahhoz, hogy a pajzsmirigy okozta hajhullást gyógyítani tudjuk, nyilvánvalóan ismernünk kell a pajzsmirigy állapotát és rendellenes működésének okát. Ez a bármelyik természetes módszernek, amit megvizsgálunk. Nyilvánvalóan, ha valaki úgy dönt, hogy nem szeretne természetes módon gyógyulni, és ha a hajhullását a pajzsmirigy hormon nem megfelelő egyensúlya okozza, folyamatosan konzultáljon az endokrinológussal vagy egy általános orvossal. 

Ha a hormonszint mellett más tényezők is felelősek a hajhullásért, akkor ezt mindenképpen érdemes kivizsgáltatni. Például, ha valaki hajhullást tapasztal egy gyógyszer folyamatos szedése mellett, annak a háziorvosával szükséges konzultálnia arról, hogy van-e alternatív kezelési mód az ő esetében. 

Ha a stressz okozza a hajhullást, akkor a betegnek meg kell tanulnia jobban kezelnie a stresszt. 
A helytelen étkezés okozta hajhullás is muszáj megfelelően kivizsgálni és gyógyítani.

Tehát az elsődleges cél, hogy felderítsük azokat a tényezőket, amik a hajhulláshoz vezettek. Ezután, ha ezt meghatároztuk, akkor a következő feladat a probléma megoldása. 

Étrend-kiegészítők, melyek segíthetnek a hajhullás kezelésében

•    C és E vitamin: ezek a vitaminok nem közvetlenül a haj növekedését segítik, hanem hozzájárulnak azokhoz a tényezőkhöz, amikre mindenkinek figyelnie kell, amikor növeszti a haját. Napi 2000 IU A-vitamin és 2000 IU D3-vitamin, valamint napi 50 mg K2 vitaminra is szükség van. 

•    Megfelelő aminosavak: néhány tanulmány azt mutatja, hogy az L-lizin és az L-arginin stimulálhatják a hajnövekedést. Ön választhat, hogy ezeket a fontos aminosavakat étrend-kiegészítők formájában juttatja a szervezetébe, vagy olyan ételeket fogyaszt, mint a hal és hüvelyesek, amik tartalmazzák ezeket az aminosavakat.

•    Ligetszépe olaj: ez a kiegészítő általában azoknak nyújt segítséget, akiknek hajhullását a pajzsmirigy alulműködés okozza. A ligetszépe olaj sok embernek segített már a hajhullás megállításában és bárkinek segítségére lehet, akinek a pajzsmirigye miatt van ez a tünete. 

Összefoglalva, a pajzsmirigy okozta hajhullás gyógyítható a fent említett természetes módszerekkel. Emlékezzen arra, hogy a hajhullásnak számos más oka is lehet, és nem csak a pajzsmirigy működése befolyásolja a haj egészségét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!