Mik a pajzsmirigy túlműködés leggyakoribb okai?

1, Graves kór. 

Ebben az esetben a pajzsmirigy túlműködés (szapora szívverés, fogyás, ritka szempilla csapások, többé-kevésbé kidülledő szem, a meleg kerülése, hőemelkedés, meleg verejtékezés, gyengeség) domináló tünetei mellett a TSH szint alacsony, a T3, T4 szintje magas, a TRAK szintje magas, a TPO alig emelkedett.

A pajzsmirigy UH-n göb nincs, a mirigy szerkezete megtartott.

2, Göbös struma (toxikus adenoma) 

A tünetek mindenben megegyeznek, csak a pajzsmirigyben gyakran egy vagy több göb is tapintható, amit a pajzsmirigy UH vizsgálattal jól ki lehet mutatni. 

3, Pajzsmirigy gyulladás (thyreoiditis)

Szemtünetek nincsenek, viszont gyakran fáj a mirigy, aminek a fájdalma valamelyik, de általában mindkét fülbe sugárzik. Az egyik oldalon mindig intenzívebb a fájdalom, mint a másikon. Hőemelkedés és gyakran láz is kíséri a subacut formákat. Gyakori a hajhullás, a beteg sokszor arra panaszkodik, hogy „fáj a haja”.

A fogyás, a gyengeség itt is nyilvánvaló. Főleg a comb izmainak a gyengesége szembetűnő.

A pajzsmirigy UH vizsgálat kifejezett inhomogenitást mutat és a pajzsmirigy izotóp vizsgálata során azt látjuk, hogy a mirigy jódot egyáltalán nem vesz fel. A TSH alacsony, a T3, T4 magas, a TRAK nem jellemző, viszont a TPO kifejezetten emelkedett.

A gyógyszeres hormonszintézis gátló kezelés az első két esetben mindig adandó és majd később ráérünk eldönteni, hogy izotópos kezelés, vagy műtét szükséges-e még. A Graves betegség egy-két év alatt a gyógyszerek mellett gyakran meggyógyul.

A Toxikus adenoma hosszabb-rövidebb gyógyszer szedést követően vagy izotópos kezeléssel vagy műtéttel gyógyítható.

A harmadik esetben a hormon szintézis gátló gyógyszeres kezelésnek nincs semmi értelme. Ilyenkor a pajzsmirigy sejtjei szétesnek és az elhalt sejtekből szabadul ki a sok hormon és ez okozza a tüneteket. 

Enyhébb esetben egyszerű gyulladás gátló gyógyszerek szedése elég lehet, de súlyos esetben nagy adag szteroid hormon hatására mutatkozik nagyon látványos javulás. A visszaesés még egy-két hónapos szteroid kúra után is lehetséges. A subacut esetek gyakran végleg gyógyulnak, így a krónikus esetekben (Hashimoto betegség) a pajzsmirigy működése fokozatosan elpusztul és a kezdeti túlműködést a normális, végül pedig a pajzsmirigy alulműködés tünetei váltják fel. Ilyenkor a beteg élethossziglan tartó hormon pótlásra szorul és ennek megfelelően a klinikai tünetek is megfordulnak (hízás, sárgás bőr, álmosság, lelassulás, székszorulás, a szemöldök halánték melletti részeinek a kihullása, mélyülő, rekedtes hang).

A pontos diagnózis és a terápia vezetése az endocrinológus szakorvos feladat, mert mint látható, ezek a betegségek koránt sem egy kaptafára működnek.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!