A pajzsmirigy túlműködés, okozza akár Graves betegség vagy más egészségügyi állapot, folyamatos jeleket és tüneteket produkál, amik testünk szinte bármely részét érinthetik. A leggyakoribb rendellenességeket a következő részben olvashatja.

A pajzsmirigy túlműködés a test hőmérsékletének folyamatos emelkedettségét okozhatja. Előfordulhat testsúly csökkenés megnövekedett étvágy mellett. A testsúly csökkenés azonban nem a zsírszövet, hanem az izomszövet veszteség eredménye. Ritkább esetben a túlzott mennyiségű kalóriabevitel hatására súlynövekedés következik be. 

A pajzsmirigy túlműködés egyik jellemző tünete a gyengeségérzés. A beteg olykor nyirokcsomókat tapint teste különböző részein, aminek az oka az, hogy a Graves betegség egy autoimmun betegség. Gyakori pl. a mandulák duzzanata.

A nyirokcsomók megnagyobbodásának a Graves betegségen kívül még számos oka lehet, úgyhogy ha ezt a tünetet tapasztalja saját magán, keressen fel minél előbb egy szakembert.

A pajzsmirigy

Amikor a pajzsmirigy túlműködés oka a Graves betegség, akkor a pajzsmirigy mindkét oldalon, szimmetrikusan megduzzad és keménnyé válik a tapintása. 

Ha a túlműködés oka egy hiperaktív góc, akkor a góc maga megnagyobbodik, ami a pajzsmirigy többi részét összenyomja. 

Ha a túlműködést több góc okozza, akkor több csomó és dudor tapintható a mirigyen. 

Ha egy megduzzadt pajzsmirigyhez tesszük a kezünket, úgy érezhetjük, mintha zizegne, ami a megnövekedett véráramlás oka a túlműködő pajzsmirigyben. Sztetoszkóp segítségével a zúgás hallható is.

Bőr és haj

Pajzsmirigy túlműködés során a kezek meleggé és nyirkossá válhatnak, és gyakran kivörösödnek. Néhol csökken a bőr pigmentációja, ami az autoimmun betegség másik jele. A bőrfelület más részei pedig sötétebbé válhatnak. A hajszálak elvékonyodnak, kiegyenesednek és nem képesek megtartani göndör állapotukat.

Szív

A pajzsmirigy túlműködés gyors pulzust és szívdobogás érzést okoz. A Graves betegség első jele gyakran a pitvarfibrilláció, ami a pitvarok szabálytalan működése. Idősebb szívbetegeknél a pajzsmirigy túlműködés anginát, szívelégtelenséget is okozhat. Ezzel párhuzamosan légzési nehézséget is tapasztalhat. 

Idegrendszer és izmok

Pajzsmirigy túlműködés során az ujjakban gyenge remegés jelentkezhet. Az izomveszteség pedig gyengeséghez vezethet. Gyakori az idegesség és a kialvatlanság, ami változó érzelmeket válthat ki a vidámságtól a depresszióig.

 

Gyomor és bélrendszer

Pajzsmirigy túlműködés során az étel gyorsabban megy keresztül a bélrendszeren, mint normális esetben, ezért gyakran előfordul hasmenés, de nem kizárt a hányinger és hányás sem.

Húgyúti rendszer

A felgyorsult véráramlás hatására a vesék is gyorsabban működnek, több vizelet termelődik és gyakrabban kell kijárni a mosdóba. A megnövekedett folyadékvesztés hatására pedig a betegek állandó szomjúságot éreznek.

Szemek

A pajzsmirigy túlműködés általában visszafordítható károsodásokat okoz a látásban. A felső szemhéjak jobban felhúzódnak, ezáltal a szem dülledté válik és a fehér részek jobban kilátszódnak.  

A Graves betegség azonban súlyosabb szemproblémákat is okozhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!