A szelénről régóta köztudott, hogy védi a pajzsmirigy működését.

Kína területén jelentős eltérések tapasztalhatók a lakosság szelén bevitelének vonatkozásában, ezért a kínai kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással van a kevesebb szelénbevitel a pajzsmirigy működésére.

Összesen 6 152 18 és 70 év közötti résztvevőt vizsgáltak a szelénbevitel és a pajzsmirigy működési zavarainak tekintetében. Azt találták, hogy az alacsony szelénbevitelű területeken 69%-kal gyakoribb a pajzsmirigy betegségek előfordulása. Azoknál, akik kis mennyiségben fogyasztottak szelént, a résztvevők 30%-ánál volt tapasztalható valamilyen pajzsmirigy rendellenesség.

A kutatás eredményei azt mutatták, hogy a vér magasabb szelén szintje csökkentette az autoimmun pajzsmirigy betegségek, a pajzsmirigy alulműködés és a szubklinikus hyperthyreosis előfordulási esélyét. Azoknál volt a legmagasabb a betegségek rizikója, akiknél a legalacsonyabb szelénszintet mérték.

A kutatók megállapították, hogy a rendszeres húsfogyasztás erőteljes védelmet jelent a pajzsmirigy alulműködéssel szemben, de a legkedvezőbb hatást a zöld tea rendszeres fogyasztásával lehet elérni.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!