A fekete tea (Thea nigra) pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegek számra ideális ital. A tea felfedezését Sen-Nung császár nevéhez kötik, ő volt az ízek uralkodója. Titkukat háromezer évig megőrizték, majd a koreaiak és a japánok voltak az elsők, akik a titkot megszerezték.

Európába csak nagyon későn, az 1750-es években "érkezett" meg, de dr. Johnson, a nagy motalista lexikonkészítő és az első angol értelmező szótár megalkotója „fantasztikus” italnak tartotta.

A fekete tea pajzsmirigy alulműködésben kifejezetten jótékony lehet, pajzsmirigy túlműködés esetén azonban kerülni kell.

Átlagosan a forrázata 2-4% koffeint tartalmaz, ami csészénként eléri a 40mg-ot, és pajzsmirigy alulműködésben a koffein élénkítő hatása kifejezetten kívánatos.

Magas jódtartalma révén jól stimulálja a pajzsmirigyműködését. Értelemszerűen, pajzsmirigy túlműködésben a fekete tea fogyasztása nem ajánlott. A boltokban többnyire tea keverékeket kapunk, pedig óriási minőségi különbségek vannak.

A hajtáscsúcsok és az első két levelet tartalmazó teákat prémium kategóriás teáknak nevezzük. Ha a harmadik-negyedeik levél is a kosárba kerül, a tea minősége észrevehetően romlik.

Ilyenkor megnő a csersav tartalma, ami pl. megköti a tápanyagokban lévő vasat is, következésképpen az ilyen tea gyakori fogyasztása oka lehet a vashiány kialakulásának is. A zöld tea levelek a sodrás, szárítás és fermentálást követően illatosak és feketék. Igazán jó minőségű fekete teát soha nem tesznek filterbe. 

A fermentációs eljárás alapján megkülönböztetünk zöld, fekete, fehér és sárga teát. Soha ne forrázzuk le a teát lobogó forró vízzel, hanem elég, ha a víz csak 90 C fokos. 

A porcelán szintén Kína 2000 éves titka volt, ez bírta a magas hőmérsékletet, így a jó tea és a porcelán kéz a kézben jár.

Japánba, ahová előbb jött meg a tea, mint a porcelán, vasfazékban főzik a teavizet, a csészébe lisztnél finomabbra őrölt tea port és kevés vizet tesznek, majd ezt alaposan összekeverik egy pamacshoz hasonló eszközzel és ezután hígítják a megfelelő mennyiségű víz hozzáadásával.

A drága porcelánt óvni kell, ezért az angolok a csészébe előbb egy ujjnyi hidegebb tejet tettek és ehhez öntötték hozzá a forró teát. Így fedezték fel a tejes teát, ami nem rossz dolog, mert a tej képes megkötni a gyengébb teákban jelen levő csersav nagy részét, továbbá a koffein felszívódását is késleltetheti. Az íze nem rossz, bár nálunk kevésbé elterjedt. Egészségesek is bátran fogyaszthatják, ha nem lépik túl a napi két csészényi mennyiséget.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!