A legtöbb olvasó szed különböző étrend-kiegészítőket, és mégis a legtöbben nem értik igazán, hogy milyen vitaminokat és ásványi anyagokat szednek és pontosan miért, mire szedik azokat. Ezért úgy döntöttem, írok néhány cikket, amelyek a szervezet ásványi anyagainak és vitaminjainak szerepét tárgyalják. Ez a cikk az A-vitamin fontosságára koncentrál.

Az A-vitaminnak számos fontos funkciója van, az immunitásban játszik fontos szerepet, segít a gyulladási és a gyógyulási folyamatokban, segít megakadályozni a fertőzések elterjedését, olyan fertőzésekét, amelyek potenciálisan akár autoimmun választ is kiválthatnak.

A négy zsírban oldódó vitamin közül (A, E, D és K) az A-vitamint fedezték fel elsőként.

A szem egészsége szempontjából különlegesen fontos az A-vitamin, segít csökkenteni a szürkehályog előfordulását és a makula (sárgafolt) rosszindulatú elváltozásait. Az egészséges bőr szempontjából is rendkívül fontos ez a vitamin, sokat segíthet pl. a pattanásokkal küzdőknek. Az A-vitamin emellett segít megelőzni a rák bizonyos fajtáit és a különböző szív- és érrendszeri megbetegedéseket is. A bőr, a belek, a gyomor, a légcső az orrnyálkahártya az arcüregek a nyelv és a húgycső legfelső hámrétegének egészségét is segít megőrizni.

Mi a béta-karotin szerepe?

A béta-karotin a karotinok csoportjába tartozik és az A-vitamin legaktívabb előanyaga. A béta-karotin alakul A-vitaminná. Sokan béta-karotinos étrend-kiegészítőket szednek, amely segíthet, de vegyük figyelembe  hogy egyesek szervezete nem képes A-vitaminná alakítani a béta-karotint. Én így inkább a teljes A-vitamin komplex kiegészítő szedését ajánlom, vagy az ebben gazdag ételek fogyasztását.

Milyen szerepet játszik az A-vitamin a pajzsmirigy egészségének fenntartásában?

A pajzsmirigy hormonnak szerepe van a béta-karotin A-vitaminná alakításában, ezért sok pajzsmirigy alulműködésben szenvedő betegnek van A-vitamin hiánya is (bár olyanoknak is lehet problémája a béta-karotin A-vitaminná alakításával, akik nem pajzsmirigy betegek).

Egyesek a pajzsmirigy kóros működése  miatt szembetegségben is szenvednek, ekkor önmagában az A-vitamin szedése már nem elég, mert ezt a szembetegséget már az autoimmun válasz váltja ki.

Honnan tudjuk, hogy A-vitamin hiányunk van?

Viszonylag nehéz ezt megállapítani, a vérteszt ebben az esetben nem megbízható. A kötőhártya szövettani vizsgálata adhat pontos választ. A bőr speciális sérüléseit (follicular hyperkeratosis) és farkasvakságot lehet megfigyelni A-vitamin hiányos embereknél.

Az A-vitamin forrásai az étrendben

A hal az egyik legjobb A-vitamin forrás, a lazac a tőkehal és az óriás laposhal is kiváló. Emellett a máj, a marha és a csirke hús is gazdag A-vitaminban, ahogyan a tojás is. Béta-karotint különböző gyümölcsökből és zöldségekből nyerhetünk, mint a répa, a spenót, az édes burgonya, tök és a sárgadinnye.

Étrend kiegészítés A-vitaminnal

A helyes táplálkozás rendkívül fontos, de ha a hiányállapot közepes vagy súlyos, akkor ez nem lesz elegendő önmagában, ekkor van szükség kiegészítőkre.A szem és a bőr problémái mellett A-vitamin hiány esetén az egyén érzékenyebb lesz a fertőzésekre és termékenységgel kapcsolatos problémái is lehetnek.

Az A-vitamin bevitel mennyisége személyfüggő természetesen. Az ajánlott napi bevitel 800 mikrogramm A-vitamin, amely viszont sok esetben kevésnek bizonyulhat. Bár a multivitaminok vagy sima A-vitamin kiegészítők hasznosak lehetnek, a teljes értékű étrend-kiegészítők még hatásosabbak, mivel az A-vitamin kofaktorokkal és más anyagokkal együtt szedve jobban hat (ez persze sok más vitaminra és ásványi anyagra is igaz).

A-vitamin mérgezés

Mivel az A-vitamin zsírban oldódó vitamin, mérgező is lehet nagy dózisban szedve, ehhez hosszú időn keresztül kell nagy mennyiségű A-vitamint szedni. Azonban, ha valakinek májproblémája van, akkor ez kevesebb A-vitamin esetén is előfordulhat. Egyes betegségek esetén napi 300 000 IU-t is felírnak, de ezt orvos tanácsa nélkül senkinek nem ajánlanám. Terhes nők szintén óvatosan szedhetik csak az A-vitamint. A probléma sokszor a szintetikus forma, teljes értékű, természetes kiegészítőként nem szokott problémát okozni.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!