Tudjuk, hogy hazánkban nagyon sok a túlsúlyos ember, de vajon ez kizárólag csak a mozgásszegény életmód és a túlevés számlájára írható?

Más országok lakói is láthatóan igen sokat esznek, talán többet is, mint mi és a táplálkozásuk sem szegényebb zsírokban és szénhidrátokban, mint a mienk, mégsem ilyen kövérek.

A megoldás kulcsát valószínűleg a jód rejti. Magyarország területének 80%-a jódban szegény, következésképpen az itt megtermelt élelmiszerek és húsféleségek jódtartalma is alacsony. 

A jód legtermészetesebb forrása maga az ivóvíz. Ebből azonban nálunk mindenkinek naponta hat litert kellene meginnia, hogy a jódellátása biztosítva legyen, ami nyílván képtelenség. 

A tenger gyümölcsei jódban igen gazdagok, de ebből nálunk a fogyasztás minimálisnak mondható. Ezért a konyhasóhoz keverték a jódot, hogy kivédjék a populáció szintű jódhiányt, ám azt sokan elutasítják, kerülik a jódozott sót, így a probléma továbbra is fennáll. 

Svédországban a tejet csírátlanítják jóddal és ez náluk igen jól bevált. Csernobil azért volt különösen veszélyes Magyarországra, mert a lakosság nagy részét jódhiányos állapotban érte a katasztrófa, így a radioaktív jód sokkal könnyebben épült be a magyar emberek szervezetébe, mint azon országok lakóinál, akik nem szenvedtek jódhiányban. 

Teljesen nyilvánvaló, hogy a pajzsmirigy betegségek száma 1986 óta jelentős mértékben megnőtt, jobban, mint a környező országokban. 

Legnagyobb hormontermelő mirigyünk a pajzsmirigy. Ez a mirigy kb. 20 mg jódot tartalmaz, ami a szervezet teljesen jódtartalmának közel az egyharmada. Naponta 0,1 -0,3 mg jód ürül ki a szervezetünkből a széklet révén, ezt a mennyiséget tehát naponta pótolni kell. Ha ez nem történik meg, a következmény a pajzsmirigy megnagyobbodása, a hajhullás, székrekedés, hízás, aluszékonyság, a szemöldök halánték táji részének a kihullása, rekedtes hang, durva, száraz és kissé sárgás bőr.

A tanulási nehézségek is jellemzőek, sőt, ha a pajzsmirigy már magzati korban nem működik jól és nem kezdik meg az újszülöttnél azonnal a hormon pótlást, akkor kialakul a kretenizmus. Ma a világon több, mint hatmillió kretén él, és kb. egymilliárd ember szenved a pajzsmirigy alulműködés okozta elváltozásoktól.

A jód tehát, mint láttuk, nélkülözhetetlen nyomelem, nem kell belőle sok (mert az is bajt okozhat), de a napi 0,1-0,3 mg-ra mindenképpen szükségünk van. Gondoskodjunk róla.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!