A pajzsmirigy egy hormon termelő, pillangó alakú szerv, mely a szervezet anyagcseréjét szabályozza, ezáltal közvetlen vagy közvetett módon hatással van testünk minden egyes sejtjének működésére. A pajzsmirigy a nyak alsó részének közepén helyezkedik el.

Érdekes adat az USA-ból, hogy a lakosságból kb. 20 millióan szenvednek valamilyen pajzsmirigy betegségben, azonban több, mint 60%-uk nincs tisztában azzal, hogy beteg.

Nőknél egyébként gyakrabban fordul elő pajzsmirigy rendellenesség, mint férfiaknál. A leggyakoribb pajzsmirigy betegségek a pajzsmirigy túlműködés, alulműködés, a thyreoiditis (pajzsmirigy gyulladás) és a pajzsmirigy göbök kialakulása.

Ha a pajzsmirigy betegséget nem kezelik megfelelően, jelentősen megnő a szív és érrendszeri betegségek, a csontritkulás és a meddőség rizikója.

A legtöbb pajzsmirigy betegség egész életen át tart, de gyógyszerekkel, megfelelő táplálkozással és életmód változtatással jól kezelhető, illetve kordában tartható.

6 fontos dolog, amit semmiképpen ne tegyen, ha pajzsmirigy betegségben szenved.

1, Stressz

Pajzsmirigy betegségben nagyon fontos a stressz megfelelő módon történő kezelése. Tanulmányok szerint a stressz az egyik fontos rizikófaktora a pajzsmirigy betegségek kialakulásának. Amikor stresszel, szervezete egy kortizol nevű hormont termel, a nagy mennyiségű kortizol pedig megzavarhatja a pajzsmirigy hormontermelését.

A stressz enyhítése érdekében meditáljon, étkezzen egészségesen, járjon el masszázsra, lélegezzen mélyeket, jógázzon.

2, Ne dohányozzon!

Egy pajzsmirigy beteg számára a dohányzás, még a passzív dohányzás is igen káros. A dohányzás ugyanis eleve megnöveli a pajzsmirigy betegség kialakulásának esélyét. Az autoimmun pajzsmirigy betegségek fontos rizikófaktora a dohányzás.

A cigaretta füstben található cianid gátolja a jód felvételét és a hormon szintézist. De más káros összetevői is rontják a pajzsmirigy működését.

 3, Ne felejtse el bevenni gyógyszereit és jelenjen meg a rendszeres orvosi vizsgálatokon

Bizonyos pajzsmirigy betegségekben elengedhetetlen a gyógyszerszedés. Annak érdekében, hogy pajzsmirigy hormonszintjét normál egyensúlyban tartsa, szedje gyógyszereit orvosa utasítása szerint. Akkor sem szabad abbahagyni a gyógyszerek szedését, ha jobban érzi magát.

Nagyon fontos, hogy rendszeresen ellenőriztesse TSH-szintjét (vérmintából).

4, Ne kávéval vegye be reggeli gyógyszerét

Ha tiroxin tablettát szed, fontos, hogy ne kávéval vegye be. A legjobb, ha felkelés után, üres gyomorra, a reggeli elfogyasztása előtt 30-60 perccel kapja be tablettáját. Szintén ne késő este vegye be, hanem lefekvés előtt 2-3 órával.

Továbbá fontos, hogy ne tejtermékkel, probiotikummal, kalciummal dúsított gyümölcslével, vas vagy ásványi anyag tablettával vegye be a készítményt. A legjobb, ha egy pohár vízzel veszi be.

5, Ne egyen nagy mennyiségben nyers, keresztesvirágú zöldségeket

Pajzsmirigy betegeknél a nagy mennyiségű káposzta, karfiol, brokkoli, spenót, édesburgonya, stb. fogyasztása nem ajánlott, mivel a bennük található glükozinolátok megzavarhatják a hormon szintézist.

6, Hanyagolja a szója alapú termékek fogyasztását

A szójában található fitoösztrogének és goitrogén vegyületek hatással lehetnek a pajzsmirigy hormontermelésére, ezért lehetőség szerint kerülje azokat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!