A genetika meghatározza, hogy valakinél kialakulnak-e ezek a betegségek? Ez egy gyakori kérdés és bár a genetika szerepet játszik ezen autoimmun pajzsmirigy elégtelenségek kialakulásában, nem mindenki, akinek erre hajlamosító génvariánsa van, lesz beteg. Az epigenetikus tényezőknek legalább akkora a szerepük a betegség kialakulásában, mint  a genetikei tényezőknek.  Például valaki, aki genetikailag hajlamos ezekre a betegségekre és nem megfelelően étkezik, vagy nem kezeli elég jól az őt érő stresszt, a szervezete nagyobb valószínűséggel termel majd  pajzsmirigy hormon antitesteket. A Graves-betegség során ezek az antitestek stimuláljál a TSH receptorokat, ezáltal a pajzsmirigy hormon túltermelődése következik be a szervezetben. 

A Hashimoto-féle tireoiditiszben, amely jóval gyakoribb, a pajzsmirigy hormon antitestek károsítják a pajzsmirigyet, amely kezdetben a pajzsmirigy túlműködés tüneteit mutatja, de a sejtek pusztulása előbb utóbb  a pajzsmirigy hormon termelésének csökkenéséhez vezet.

Időnként hónapok vagy akár évek is eltelhetnek a tünetek megjelenéséig. Az is időbe telhet, hogy a TSH és pajzsmirigy hormon szintek megváltozzanak a vérvizsgálatokban. Most is sokan, miközben ezt a tanulmányt olvassák, tapasztalják a pajzsmirigy túlműködés vagy alulműködés bizonyos gyakori tüneteit, mások teljesen jól vannak. 

Étrendünk alapvetően meghatározza pajzsmirigyünk működését, a kiegyensúlyozott táplálkozáson felül azonban érdemes odafigyelni arra, hogy bizonyos tápanyagokból megfelelő mennyiséget vigyünk be szervezetünkbe.

Egy természetes gyógymód követése visszaállíthatja teljesen az egészséget?

Annak ellenére, hogy nem mindenkinek állítható vissza teljesen az egészsége, a legtöbb embernek előnye származhat abból, ha valamilyen természetes gyógymódot követ, és három okot sorolok itt fel, amelyek bizonyítják, hogy ezek a gyógymódok sikeresek lehetnek az egészség visszaállításában.

1, A természetes gyógymódok nem csak a tüneteket kezelik

Egy hatásos természetes terápiának az a fő célja, hogy a tünetek mögött meghúzódó okokat kezelje. Tehát lehet, hogy szükség van bizonyos ideig gyógyszerekre, hogy kezeljük a tüneteket, de ezek a gyógyszerek nem befolyásolják az okot, ami a betegség kialakulásához vezet.

2, A pajzsmirigy NEM a probléma oka

Sem  a Graves betegség, sem a Hashimoto-féle tireoiditisz esetében nem a pajzsmirigy a betegségnek az oka, hanem csak a célpontja.  Ezek autoimmun betegségek, amelyek hatással vannak a pajzsmirigyre. Tehát miközben a pajzsmirigy a felelős a pajzsmirigyhormon túl- vagy alultermelésért, a baj valódi oka az immunrendszer. A végső cél az, hogy az autoimmun komponenst kezeljük, majd szüntessük meg azokat az okokat, amelyek stimulálják az autoimmun választ és gyulladást okoznak. A következő cél természetesen az, hogy segítsünk megtartani az egészséget.

3, Egy hatásos természetes gyógymód célja az, hogy egy általános egészséges állapotot érjen el

Amellett, hogy az immunrendszerre összpontosítunk, az is fontos, hogy kijavítsuk, vagy megszüntessük azokat a tényezőket, amelyek okozhatják a betegséget.  Ha pl. az egyik kiváltó ok az elégtelen ásványbevitel vagy fémmérgezés, akkor ezzel kell foglalkozni.
 
Természetes pajzsmirigy gyógymódok, pajzsmirigy alulműködés és Hashimoto-féle Tireoiditisz

Ha Hashimoto-féle Tiroditisze van, vagy bármilyen más pajzsmirigy alulműködése, mit jelentene az az Ön számára, ha nem kellene hátralévő életében szintetikus vagy természetes pajzsmirigy hormont szednie, ahogyan a legtöbb orvos ajánlja? Hogy érezné magát, ha nem szedne fel több kilót, jól aludna éjszakánként és az energiaszintje megint magas lehetne, és aktív életet élhetne, azokkal a dolgokkal töltve a napjait, amelyeket igazán élvez? 

Tudom, hogy ez lehet, hogy túl jól hangzik ahhoz, ahogy igaz legyen,  hiszen a szintetikus vagy természetes pajzsmirigy hormon szedése nem segít a baj valódi okán, csak a tüneteket kezeli (és néhány betegnél még csak nem is hatásosan). Napi 200 mikrogramm szelén és napi ½ mg jód kombinációja néha meglepően hatásosnak bizonyulhat. 

Természetes pajzsmirigy gyógymódok, pajzsmirigy túlműködés és Graves-betegség

Ha viszont Graves-betegsége van vagy más pajzsmirigy túlműködése, hogy érezné magát, ha nem kéne olyan gyógyszerekre támaszkodnia, mint a Methimazole, a PTU vagy a Propranolol, hogy kordában tartsa tüneteit, vagy nem kellene szembe nézni a radioaktív jódos kezeléssel, esetleg műtéttel és azzal, hogy pajzsmirigy alulműködésessé válhat egész életére?

Még egyszer ismétlem, a tünetek kezelése rendkívül fontos lehet ezekben az esetekben, tehát nem ajánlom ezen betegeknek, hogy hirtelen abbahagyják a gyógyszerek szedését és kezdjenek természetes gyógymódba.  Tehát a következő természetes gyógymód célja az, hogy megtalálja és meggyógyítsa a betegség valódi (mögöttes) okát és ezáltal segítsen, hogy elkerülhesse a radioaktív jódos kezelést.

Az első és legfontosabb  dolog a mentális stressz kezelése. A megoldatlan problémák, amit sem kiköpni, sem lenyelni nem tud az ember, hosszú távon elvezethetnek a pajzsmirigy megbetegedéséhez.

A második nagyon fontos dolog a szelén és a jód bevitel egyensúlyának a biztosítása. Ez nálunk nem egyszerű, mivel közismert, hogy a Kárpát-medencében a talajban a szelén és a jód mennyisége sokkal alacsonyabb a kívánatosnál. Szelénből a már említett napi 200 mikrogramm nagyon kívánatos, amit biztosítani lehet napi két tojásfehérjével és napi 10dkg májjal vagy napi 30dkg hal (tengeri) vagy 20dkg hús, esetleg napi 5-6 szem Brazil dió elfogyasztásával. 

A jódból napi ¼ mg minimum szükséges lenne, 2 tojás, egy marék dió, vagy heti kétszer tengeri hal fogyasztással. 

A D-vitamin is nélkülözhetetlen a pajzsmirigy egészségéhez. Napi 2000 IU a feltétlenül ajánlott dózis. Ma hússzor több omega-6 zsírsavat fogyasztunk a kívánatosnál. Ezért célszerű ennek csökkentése: nem jó a napraforgó olaj, a kukorica csíra olaj, de jó az olíva olaj, illetve a telített zsírok, pl. libazsír, kacsazsír, halolaj. 

A magnézium pótlása is nélkülözhetetlen (napi 350 mg) és az A-vitamin bevitelről is gondoskodni kell. Az A-vitamin hőre nagyon könnyen elbomlik, még a C vitaminnál is könnyebben, ezért a főtt, sült ételekben az A-vitamin szintje elenyésző (Figyelem, ezt a vitamint túl is lehet könnyen adagolni, multivitamin készítményekkel!).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!