A magnézium jelenléte szervezetünkben elengedhetetlen a csontok egészségéhez, kalcium és foszfor bevitel mellett fontos szerepet játszik a csontritkulás megelőzésében. A kalcium mellett tehát a magnézium legalább olyan fontos a csontok erős és rugalmas állapotának megőrzéséhez, mint a foszfor vagy a D3-vitamin.  

A magnézium egyéb funkciói

A legtöbb ember tisztában van azzal, hogy a magnézium milyen fontos szerepet tölt be az izmok működésében, azok ellazításában. Ezért ha valaki fájdalmat, görcsöt érez izmaiban, nagy valószínűséggel magnéziumhiányban szenved. 

Az izmok megfelelő működésének biztosításán túl a magnézium 300 különböző enzim reakciójában vesz részt: glikolízis, Krebs-ciklus, RNS és DNS transzkripció, nukleinsav szintézis, amisovak aktiválása, stb.

A magnézium fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, korábbi kutatások szerint gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően. 

A magnézium tartalmú étrend-kiegészítők az egyik legnépszerűbb és leggyakrabban szedett készítmények.

Magnézium és pajzsmirigy

A magnézium a kalcitonin nélkülözhetetlen kofaktora, vagyis olyan elem, mely nélkül az enzim nem képes kifejteni hatását. A kalcitonint a pajzsmirigy ún. parafollikuláris sejtjei termelik. A vegyület hatására csökken a kalcium szintje a vérben. Néhány korábbi tanulmány eredménye azt mutatta, hogy a pajzsmirigy túlműködés során keletkező túlzott mennyiségű pajzsmirigy hormon hatására csökken a magnézium felszívódása, így a betegség során könnyedén magnéziumhiány alakulhat ki. 

Éppen ezért gyakori, hogy a hipertireózisban vagy Graves-betegségben szenvedők szignifikáns javulást éreznek magnézium szedését követően. 

Magnéziumhiány leggyakoribb jelei:

-    izomgörcs, izomfájdalom, izomgyengeség
-    hányinger, hányás
-    idegesség, fáradtság, tremor (kézremegés)

Egyes megfigyelések szerint bizonyos esetekben akkor is tapasztalható sejt szinten a magnézium hiánya, ha egyébként a vérben megfelelő mennyiségben van jelen. 

Legjobb természetes magnéziumforrások:

-    olajos magvak
-    zöldségek
-    tejtermékek
-    teljes kiőrlésű gabonák
-    zöld leveles zöldségek

Az emésztési problémák csökkenthetik a magnézium felszívódását, ezt bele kell kalkulálnia annak, aki ilyen betegségeken szenved. 

Magnézium étrend-kiegészítő formájában

Magyarországon jelenleg a magnézium javasolt napi bevitele 375 mg. Akinél magnézium hiány tapasztalható, feltétlenül gondoskodjon a rendszeres magnézium bevitelről. A magnézium fontos szerepet játszik a jód felszívódásában is, szóval, aki jódtartalmú készítményt szed, mindenképpen szedjen mellé magnéziumot is.  

Fontos, hogy a magnézium mellett megfelelő mennyiségű kalciumot is bevigyünk szervezetünkbe. Nincs egyértelmű adat arra, vonatkozóan, hogy mennyi az ideális kalcium-magnézium beviteli aránya, az egyes vélemények 1:1-től 5:1 arányig szóródnak. Szerencsére nagyon sok táplálék tartalmazza egyszerre magnéziumot és kalciumot. 
A magnézium különböző formákban kapható: magnézium-laktát, magnézium-citrát, magnézium-malát, magnézium-oxid. Valamennyire jellemző, hogy nehezen szívódik fel, mert a magnézium-ionnak hatalmas vízburka van.
Összegezve tehát a fent leírtakat, a magnézium rendkívül fontos ásványi anyag, melyre szervezetünknek hatalmas szüksége van és különösen ajánlott azoknak, akik valamilyen pajzsmirigy rendellenességben szenvednek. 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!