Nagyon jó eljárásokról lesz szó, amik szerint a pajzsmirigy és autoimmun pajzsmirigy betegségben szenvedők, akik a természetgyógyászat követői, milyen   diétát kellene követniük, ami egészséges ételekből áll, illetve hogy hogyan tudják minimalizálni a finomított ételeket és a cukor mennyiségét az étrendjükben. De ez egységesen igaz azokra is, akiknek alul-, illetve túlműködik a pajzsmirigyük, ahogy az autoimmun pajzsmirigy rendellenességgel (Basedow kór vagy Hashimoto pajzsmirigygyulladás) küzdőkre is. 

Először is a különböző típusú vizekről kell említést tenni és arról, hogy melyik típus megfelelő és hogy melyiket érdemes elkerülni. Nézzük hát meg a különböző típusú vizeket: 

1. Csapvíz: a legtöbb ember tisztában van azzal, hogy nem szabadna csapvizet fogyasztania. A csapvíz olyan kémiai anyagokat tartalmazhat, mint a klór, fluor,  és még sok egyéb méreganyagot, amik nem csak, hogy befolyásolják a pajzsmirigy működését, de magára a szervezet egészére negatív hatással vannak. Legalább a saját otthonunkban javasolt elkerülni a csapvíz fogyasztását.

A vízfogyasztás meghatározó szerepet játszik a pajzsmirigy normális működésében.

2. Szűrt víz: ezalatt azoknak a szűrőknek használatát értem, mint pl. a Britta vagy a Laica szűrő. Ez már egy határozottabban jobb megoldás, mint a szűretlen csapvíz ivása, mert ez sok klórt, ólmot és egyéb vegyi anyagot szűr ki a vízből. De ez sem tűnteti el az összes káros anyagot, mint pl. a fluor vagy azokat a káros baktériumokat, amik a vízben lehetnek. Tehát amikor vízszűrő kancsót használunk vagy egy olyan szűrőt, amit a tartályra kell erősíteni, akkor többet tettünk a semminél, de vannak ennél jobb opciók is.

3. Forrásvíz: a forrásvíz talán az egyik legjobb vízforrás, ha egy igazán jó minőségű forrásból származik. Például a Mountain Valley Forrás vize az egyik legjobb minőségű víz a világon. A probléma azonban az, hogy nem biztos, hogy található forrásvíz a helyi boltokban, ha pedig online rendeljük meg, akkor nagyon drága. A fő probléma ráadásul az, hogy a legtöbb forrásvíz műanyag palackba kerül, és így már fenn áll a xenoösztrogénekkel történő szennyeződés.

4. Desztillált víz: a desztillált vízzel kapcsolatban eléggé sok a vita. Sok szavahihető, neves szakértő is azt javasolják, hogy ne igyunk desztillált vizet, mivel a desztillált víz ásványi anyagokat von el a szervezettől. Tehát ha valaki rendszeresen desztillált vizet iszik, az legyen biztos abban, hogy elegendő mennyiségű ásványi anyagot juttat a szervezetébe. Desztillált vizet elsősorban akkor jó inni, ha méregtelenítünk vagy valamilyen más kúrát végzünk (6 hónapig vagy kevesebb ideig), de akkor sem haladhatja a meg a teljes vízfogyasztásunk 50%-át.

5. Membránnal tisztított víz: ez a technológia jobb választás, mint a desztillált víz, de ez nem jelenti azt, hogy ne lenne olyan hiányossága, ami szintén kedvezőtlen az ásványi anyagokat tekintve, ráadásul nem is környezetbarát módszer. De az én véleményem szerint magát a vizet tekintve még mindig egy jó opció. Egy egész rendszert lehet kiépíteni a saját otthonunkban, de azzal számolnunk kell, hogy állandóan új szűrőket kell bele venni. Ez természetesen spórolhatunk egy kis pénzt, és így nem kell folyton vizet vásárolnunk és abban is segít, hogy elkerüljük a műanyag palackokat.

6. Egész házas szűrőrendszer: ez talán a legdrágább eljárás, mert nem csak azt a vizet szűri meg, amit megiszunk, de azt is, amiben fürdünk. Azt gondolom, hogy ez egy nagyon jó opció, habár ez sem szűri meg teljesen a vízből a fluort. A többségük csak a benne lévő fluor 40-60%-át.

7. Ionizált (alkáli) víz: azt gondolom, hogy az ionizált víz megfelelő fogyasztásra, de az is igaz, hogy túl van lihegve a dolog. Nagyon sok weboldal található az interneten, ami sok időt és pénzt öl az iozinált víz marketingjébe. És miközben szerintem határozottan jobb ezt inni, mint a csapvizet, nem vagyok biztos abban, hogy tényleg igazak azok az áldásos hatások, amiket írnak róla.

Összefoglalva, mindenki, aki szeretne vigyázni a pajzsmirigyének egészségére, annak óvatosnak kell lennie a napi vízfogyasztásban is. Én biztosan megpróbálnám elkerülni a csapvíz fogyasztását. Van jobb megoldás a vízszűrőknél is, de még mindig jobb ez választani, mint csapvizet inni, mint ahogy a forrásvíz lehet a legjobb megoldás, amennyiben jó forrásból sikerül beszerezni. A desztillált vízzel kapcsolatban sok a vita, ahogy a membrános vízkiválasztással kapcsolatban is, de még mindig úgy gondolom, hogy ez sem rossz választás. Az ionizált vizet is érdemes fogyasztani . A teljes házra kiterjedő szűrőrendszer drága lehet, de talán hosszútávon megéri a befektetés.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!