Ételek, amiket érdemes fogyasztania, ha pajzsmirigy rendellenességben szenved

1. Keresztes virágú zöldségek:

Fogyasztható nyersen, főzve vagy zöldséglé formájában. Sokan azt tanácsolják, hogy ne fogyassza nyersen, de nem különös, hogy a leggazdagabb rák gátló fitovegyületeket tartalmazó növény gátolja a pajzsmirigy működését?

Az 1950-es években a tudósok megkérdőjelezték, vajon bizonyos táplálékok tényleg golyvaképzőek-e, ami azt jelenti, vajon képes-e miattuk kialakulni golyva, ha visszaszorítják a pajzsmirigy működését. Ebben a kérdésben a keresztes virágú zöldségek is érintettek voltak, mivel a bennük található nyers glükozinolátok talán gátolhatják a jód felszívódását. A „talán” azonban elég gyenge indok azzal szemben, hogy ezek a zöldségek számtalan jótékony hatással rendelkeznek. Ennél jóval ésszerűbb, ha biztosítja a megfelelő jódszintet a szervezetben.

Az emberi kutatások tekintetében a tanulmányok nem véltek erős kapcsolatot felfedezni a keresztes virágú zöldségek és a pajzsmirigyproblémák között. Egyetlen esetet regisztáltak 1945-ből, amikor egy kínai nő hónapokon át naponta megevett 1,5 kg kínai káposztát, majd végül mixödémás lett. A kutatások nagy része viszont támogatja a keresztes virágú zöldségek fogyasztását a pajzsmirigyrák kialakulásának megelőzése érdekében.

2. Brazildió:

A brazildió szelénben az egyik leggazdagabb táplálék. A szelén segít átalakítani a tiroxint annak aktív formájává, T3-má. Olykor a Hashimoto-kórban szenvedőknek azt tanácsolják, kerüljék el a szelén fogyasztását. A szervezetnek azonban szüksége van szelénre a glutation termeléshez, hogy így csökkentse a pajzsmirigy antitesteit. Rágcsáljon el naponta három darab brazildiót.

3. Tengeri zöldségek:

A tengeri zöldségek gazdagok jódban. A jód hozzákapcsolódik a tirozinhoz (egy aminosav), így jön létre a tiroxin. Ha nem elég magas a jódszint a szervezetében, akkor nem termelődik elég pajzsmirigy hormon sem, és így nem működik majd megfelelőn a pajzsmirigy.

Rágcsáljon tengeri sóval megszórt hínárt, vagy készítsen avokádóval, vad lazaccal, édesburgonyával és csírával töltött hínárt. Esetleg adjon hijiki hínárt a kelkáposzta és tökmag salátához, vagy fogyasszon hínárt a miso levesben, vagy vörös pálmamoszatot a amerikai diós-tökös levesben.

4. Klorofill:

Igyon meg egy adag klorofillt azonnal felébredés után, így növelheti az energiaszintjét és eltávolíthatja a nehézfémeket a szervezetéből, amelyek gátolják a pajzsmirigy megfelelő működését.

5. Maca gyökér:

A maca gyökér segít kiegyensúlyozni a hipothalamusz és az agyalapi mirigy működését, amely a TRH (pajzsmirigy hormon) és TSH termeléséért felel. Ezek a hormonok szabályozzák a tiroxinszintet. A maca gyökér ezen kívül cinket, B-vitaminokat, és vasat tartalmaz, amelyek mind szükségesek ahhoz, hogy a pajzsmirigy megfelelően működjön.

6. Gluténmentes étkezés:

Ha Hashimoto-kórban szenved, ne fogyasszon glutént, mivel ezzel serkentheti a pajzsmirigy antitestek termelését.

7. Ne fogyasszon szójafehérjét:

Míg az erjesztett szója és a pajzsmirigyműködés közötti kutatás nem egyértelmű, ne fogyasszon szójafehérjét, ha pajzsmirigyproblémái vannak. Ezt azt jelenti, hogy tartózkodjon az olyan szójás ételek fogyasztásától, mint a szójasajt, szójás joghurt, szójás energiaszeletek, szójás burgerek és szója alapú húsok.

Táplálkozzon okosan és egészségesen, szedje a megfelelő táplálék-kiegészítőket, kerülje el a környezeti méreganyagokat és kezelje jól a napi stresszt, így lehetősége lesz javítani a pajzsmirigye állapotán.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!