Alább találja azokat a környezeti tényezőket, amelyekre különösen figyeljen oda, ha ön pajzsmirigy beteg.

1.    A stressz kezelése

A pajzsmirigy betegek számára elengedhetetlenül fontos a megfelelő stresszkezelés, a túlzott stressz ugyanis súlyosbíthatja a már fennálló betegséget. 

A pajzsmirigy betegségeivel és azok kezelésével foglalkozó Thyroid journal szaklapban 2004-ben megjelent tanulmány szerint a stressz az egyik olyan környezeti tényező lehet, amely a pajzsmirigy autoimmunitásához vezethet. 

Stresszhelyzetben a szervezet kortizol hormont termel, amelynek túlzott mennyisége befolyásolhatja a pajzsmirigy hormontermelő funkcióit is. 

A stresszt kezelje nyugtató hatású jógával, mély levegővétellel, meditációval, masszázzsal, és megfelelő étrenddel.
 
2.    Rendszeres dohányzás

A pajzsmirigybetegek számára az aktív és a passzív dohányzás is igen káros lehet. Az Archives of Internal Medicine szaklapban 2000-ben megjelent tanulmányban kimutatták, hogy a dohányzás megnöveli a pajzsmirigy rendellenességek kialakulási esélyét. 

Az évekig fenntartott dohányzás pedig az autoimmun is  rendellenesség esélyeit is megnöveli. 

A dohányfüst cianidot tartalmaz, amely rossz hatással van a pajzsmirigy egészségére, ugyanis megakadályozza a jód felvételét és a hormonszintézist is. Emellett a cigarettafüstben található egyéb összetevők is súlyosan befolyásolhatják a pajzsmirigy működését. 

Amennyiben pajzsmirigy betegségben szenved, tartsa távol magát a dohányfüsttől, mivel az súlyosbíthatja problémáit. 

3.    Gyógyszerek kihagyása és a rendszeres orvosi vizsgálatok mellőzése

A pajzsmirigy problémák gyógyítására nagyon fontos a megfelelő gyógyszeres kezelés. Kövesse orvosa utasításait és a megfelelő időpontokban szedje be az előírt mennyiségeket, csak ezáltal lehetséges a megfelelő hormonszint visszaálllítása. Ne hagyja abba a gyógyszerek szedését, akkor sem, amennyiben már jól érzi magát. Semmi esetre se változtassa meg az orvosa által előírt dózist, mivel a nem megfelelő dózisban szedett gyógyszer csak súlyosbíthatja problémáját. 

Emellett rendszeresen járjon vérvizsgálatra, amely során az ön pajzsmirigy stimuláló (TSH) hormon szintjét összevetik az egészséges szinttel. A tesztet évente 1-2 alkalommal végeztesse el, ezáltal biztos lehet abban, hogy hormonszintjével nincsenek problémák. 

4.    Thyroxine tabletta bevétele a reggeli kávéval

Amennyiben pajzsmirigy rendellenességére thyroxine tablettát szed, tartsa észben, hogy a legjobb, ha éhgyomorra veszi be azt, mivel így biztosíthatja a legjobb felszívódást. 
A legjobb, ha reggelente, reggeli előtt 30-60 perccel, vagy esténként, 2-3 órával lefekvés előtt veszi be a tablettákat. 

Arra is figyejen oda, hogy a gyógyszert ne vegye be közvetlenül rost- vagy tejalapú élelmiszerek fogyasztása során, valamint a probiotikumok, kalciummal dúsított gyümölcslevek, kalcium-, vas-, vagy egyéb ásványianyag tartalmú táplálékkiegészítők fogyasztását is kerülje. A legjobb, ha egyszerűen egy pohár vízzel veszi be a gyógyszereket. 

Emellett gyógyulása szempontjából a legjobb, ha a gyógyszereket minden nap (az orvosa által előírt) ugyanabban az időpontban vagy időpontokban veszi be. A rutin betartása nem csak a gyógyulási folyamatot segíti, hanem azt is biztosítja, hogy ne felejtse el bevenni gyógyszerét. 

5.    Nagyobb mennyiségű nyers, keresztesvirágú zöldség fogyasztása

A nagy mennyiségű keresztesvirágú zöldség elfogyasztása súlyosbíthatja pajzsmirigy betegségét, főképp abban az esetben, ha jódhiányban szenved, vagy nem megfelelő szervezete jódbevitele. 

A keresztesvirágúak ugyanis glükozinátokat tartalmaznak, amelyek befolyásolhatják a pajzsmirigy hormon szintézist. A leggyakrabban fogyasztott keresztesvirágúak a káposzta, a karfiol, a brokkoli, a spenót, a kelbimbó, a bok choy, és az édesburgonya. 

Pajzsmirigye egészsége érdekében kerülje tehát a nagy mennyiségű keresztesvirágú zöldség fogyasztását, főképp nyers formában. 

6.    A szójatermékek negatív hatásainak figyelmen kívül hagyása

A keresztesvirágú zöldségek nagy mennyiségű fogyasztásának mellőzése mellett kérdezze meg orvosa véleményét a szójatermékek fogyasztása előtt is. A szója ugyanis fitoösztrogéneket és goitrogén összetevőket tartalmaz (csakúgy mint a keresztesvirágúak), amelyek befolyásolhatják pajzsmirigye működését és hatással lehetnek a pajzsmirigy által termelt hormonokra is. 

Egészsége érdekében kerülje tehát a szójatermékek fogyasztását, valamint kerülje a genetikailag előállított szójatermékeket, a szójasajtot, a szójaolajat, a szójából készült jégkrémeket, és a 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!