Jó hír azok számára, akik pajzsmirigy túlműködésben szenvednek, hogy a természet számtalan alternatívát nyújt a betegség megelőzésére és gyógyítására. 

Természetesen nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ezek a természetes készítmények csupán segítséget nyújtanak az egészséges pajzsmirigyműködéshez, önmagukban nem elégségesek. Ahhoz, hogy visszaszerezzük korábbi makulátlan egészségünket, fontos, hogy teljes életmódunkban változásokat eszközöljünk. Hiába fogyasztjuk ugyanis a természet által kínált legjobb ételeket, gyógynövényeket pajzsmirigyünk egészségének visszaszerzéséhez, ha közben cukrokkal, finomított szénhidrátokkal, transz zsírsavakkal, stb. táplálkozunk

Pajzsmirigy túlműködés során a szervezetben a pajzsmirigy hormon(ok) szintje abnormálisan magas értéket mutat.

Az egészséges táplálkozás minden természetes, gyógyító folyamat nélkülözhetetlen része. 

Ha sikerült összeválogatnunk az egészséges táplálékokat, figyeljünk arra, hogy megfelelő mennyiségű időt töltsünk pihenéssel, alvással, lehetőség szerint csökkentsük a stresszt és kerüljünk el mindenféle mérgező környezeti hatást. 

Gyógynövényekkel az egészséges pajzsmirigyért

1, Eleuthero vagy szibériai ginzeng

A szibériai ginzeng egy kiváló gyógynövény pajzsmirigy túlműködés esetén, ráadásul segítségével jelentősen csökkenthetjük a krónikus stresszt életünkben. 

2, D-vitamin

Klímánkon a felnőtt lakosság túlnyomó része krónikus D-vitamin hiányban szenved. Kutatások szerint a D-vitamin hiánya meggyengült immunrendszerhez és krónikus betegségek kialakulásához vezethet: rák, cukorbetegség, autoimmun pajzsmirigy rendellenesség. Napi 4000 IU az ajánlott adagja felnőtteknek, amit napi 20 perc napozással (tojással, májjal, tőkehalmájjal) vagy étrend-kiegészítővel biztosíthatunk. 

3, Jód

Bár a legtöbben úgy gondolják, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén szervezetünk jóddal telített, gyakran tapasztalhatunk jódhiányt a betegség során. A D-vitaminhoz hasonlóan a jód hiánya is különböző kedvezőtlen tünetekhez vezethet. A diófélék és a tenger gyümölcsei jódban gazdagok.

4, Szelén

A szelén fontos szerepet játszik a T4 hormonok T3 hormonná alakításában, értelemszerűen a szelén hiánya pajzsmirigy rendellenességhez vezethet. Nagyon fontos, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén is figyeljünk arra, hogy szervezetünk megfelelő mennyiségű szelénhez jusson. A brazil dió szelén tartalma kiemelkedő, fogyasszunk belőle minden nap pár darabot.(kb 2oomikrogramm az ajánlott szelén dózisa naponta).A fokhagyma is gazdag szelénforrás. 

5, B-vitaminok

Fontos, hogy pajzsmirigy túlműködés esetén fogyasszunk elégséges mennyiségű B-vitamint, elkerülve ezzel a B-vitamin hiány kialakulását. Ilyenek a teljes kiőrlésű gabonafélék és a barna rizs.

6, Magnézium

Hazánkban is nagyon sokan szenvednek magnéziumhiányban, pedig a magnézium szervezetünk több fontos működési mechanizmusában is fontos szerepet játszik. A friss és nyers zöldségek, valamint az olajos magvak, az avokadó és a banán magnéziumtartalma kiemelkedő. Napi 500 mg ajánlott, mert igen nehezen szívódik fel.

7, Omega-3 zsírsavak

Az omega-3 zsírsavak nagyon fontos szerepet játszanak a pajzsmirigy egészséges működésében. Figyeljünk arra, hogy kizárólag jó minőségű étrend-kiegészítők formájában fogyasszunk omega zsírsavakat és ne lépjük túl az ajánlott napi mennyiséget (napi 1000 mg-ot).

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!