Az egészségügyi ellátás ingyenes. De szakrendelésre kizárólag csak a házi orvoson keresztül (General Practitioner, GP) keresztül lehet bejutni. Az viszont tény, hogy a szakellátás náluk jóval magasabb színvonalú, mint nálunk. 

A GP-nél elvileg nem kell várakozni, de a szakellátásra bizony várni kell és sokszor nem is keveset (heteket, néha még hónapokat is). A „jó öreg” állami egészségügy már csak ilyen.
A gyógyszerért fizetni kell, de ha gyermekről van szó, akkor nagyon jelentős támogatással vehető meg.

A paracetamol dózisa felnőttben soha ne haladja meg a napi 1g-ot, mert 3g felett már súlyos, 6g felett pedig gyors lefolyású, halálos májelégtelenséget okoz!

A benzinkutaknál, a bioboltokban számtalan gyógyszer kapható, ami nem vényköteles, és egy fajta hatóanyagból akár 15 féle készítmény is ott van a polcon. Tessék nagyon figyelni, hogy az egyik legnépszerűbb láz- és fájdalomcsillapító, a PARACETAMOL majdnem mindegyikben benne van. 

Tehát óvakodjunk a vény nélkül kapható gyógyszerek egymással történő kombinálásától.

Ne legyenek gátlásai az orvosnál, mert esetleg nem beszéli jól a nyelvet. Megérti ő nagyon is, amit mondani akar, hiszen Londonban rengeteg náció él már évszázadok óta egymás mellett, számtalan akcentussal beszélik a nyelvet. A GP-k többsége ezzel nagyon is tisztában van.

A GP-k rendelői általában tömve vannak betegekkel, az alapellátás színvonala meg sem közelíti pl. a németországi szintet.

Amikor a nevét kérdezik, 100%-ig biztos lehet benne, hogy vissza fognak kérdezni, hogy hogyan írja a nevét. Ez nem kötözködés, de annyi féle név lehetséges náluk, néha a legmeghökkentőbb is (pl. volt, aki egy egész foci csapatról lett elnevezve), hogy erre nagyon ki vannak hegyezve.

A gyógyszertárakban csak úgy, mint a hivatalokban, egysoros rendszer van. Lehet benne akár öt ablak is, akkor is csak egy sor van, abba kell beállni, és amint egy ablak szabaddá válik, a sorban az első ahhoz az ablakhoz megy. Egyébként ugyan ezt a rendszert használják a postán és a hivatalokban is. Simán elzavarják a sorban állók, ha gyanútlanul az egyik ablakhoz megy, elmellőzve a sort, mert ott csak egy ember áll.

A fő szabály kétszeresen igaz. Mindenki nagyon vigyázzon magára, kerülje az alkoholt, a cigarettát, figyeljen az öltözködésére, mert igen csapadékos az idő és így könnyű megfázni. Rossz foggal ne induljon el véletlenül sem!

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!