Egy új tudományos vizsgálat azonosította azt a 25 táplálékot és gyógynövényt, amely képes elpusztítani a rákos őssejteket – a rákos megbetegedések okozóit.

A Rákellenes Kutatás nevezetű újságban egy új tanulmány jelent meg „Természetes táplálékok, amelyek elősegítik a rákos őssejtek pusztulását” címen. Ez a tanulmány segített abban, hogy könnyebben meghatározhassuk az ebbe a különleges kategóriába eső rákpusztító táplálékokat, mivel átfogó irodalmat használt fel a témával kapcsolatban, és felsorolta a kategória legfőbb 25 táplálékát. Ezek alább olvashatóak, olyan más táplálékokkal és élelmiszerekkel együtt, amelyek könnyen felismerhetőek és beazonosíthatóak a mindennapok során.

1.    Epigallokatekin-3-gallát (EGCG) – Zöldtea
2.    6-Gingerol – Gyömbér
3.    Béta-karotin – Répa, leveles zöldségek
4.    Baicalein – Kínai csucsóka
5.    Kurkumin – Kurkuma
6.    Cyclopamine – Kukorica liliom (ennek a növénynek nem ajánlatos a fogyasztása; egyszerűen azért szerepel a felsorolásban, hogy bizonyítsa, a természetben is előforduló rákpusztító vegyületről van szó)
7.    Delphinidin – Fekete áfonya, málna
8.    Flavonoidok (Genistein) – Szója, vörös lóhere, kávé
9.    Gossypol – Gyapotmag (ennek a növénynek nem ajánlatos a fogyasztása; egyszerűen azért szerepel a felsorolásban, hogy bizonyítsa, a természetben is előforduló rákpusztító vegyületről van szó)
10.    Guggolsterone – Balzsamfa
11.    Isothiocianát – Keresztes virágú zöldségek
12.    Linalool – Menta
13.    Likopin – Grapefruit, paradicsom
14.    Parthenolid – Őszi margitvirág
15.    Perylill alkohol – Menta, cseresznye, levendula
16.    Piperin – Feketebors
17.    Placycodon saponin – Léggömbvirág
18.    Psoralidin - Psoralea corylifolia
19.    Quercetin – Kapribogyó, hagyma
20.    Rezveratrol – Szőlő, szilva, bogyófélék
21.    Salinomycin - Streptomyces albus
22.    Silibinin – Máriatövis
23.    Urzolsav – Kakukkfű, bazsalikom, oregánó
24.    D3-vitamin – Hal, tojássárgája, marhahús, tőkehalmáj olaj
25.    Withaferin A – Álombogyó

Miért olyan fontosak ezek a vegyületek?

Miért nem mutat jelentős javulási eredményt a rák túlélési esélyeivel kapcsolatban a hagyományos kemoterápia és sugárkezelés? Az elsődleges oka ennek az, hogy a rákos őssejtek ellenállóak ezekkel a beavatkozásokkal szemben. Valójában a kemoterápia (különösen a sugárkezelés) képes növelni a tumorban lévő ilyen típusú sejtek számát és ártalmasságát, míg ugyanakkor ismert mellékhatásként tovább gyengíti a beteg immunrendszerét.

Habár a rákos betegségekkel foglalkozó „iparág” nagyon ellenáll annak, hogy a tanulmányok eredményeit beépítse az alapvető kezelési módszerbe (amely eléggé etikátlan dolognak számít), egyre növekvő számban találkozhatunk olyan egészségügyi szakemberekkel, akik nem fordítanak hátat ezeknek az eredményeknek, és nagyon érdeklődőek azok iránt az alternatív (táplálék és/vagy növény alapú) megoldási módszerek iránt, amelyekkel megakadályozható és kezelhető a rák.

Az új tanulmány kiemeli a rákos őssejtek jelentőségét, méghozzá az alább található részletben:

„A rákos őssejt modell szerint a tumor növekedését egy kis mennyiségű különböző sejt indítja el, amely őssejt jelleggel bír, ezért rákos őssejteknek nevezzük őket (CSC). A rákos őssejtek megújulóak, és belső túlélő mechanizmussal rendelkeznek, amely hozzájárul a tumorok kemoterápiás gyógyszerekkel szembeni ellenálló képességéhez. A terápia során feltételezhető módon azért nem lehetséges elpusztítani a rákos őssejteket, mert a tumor képes kiújulni és képes az áttétek kialakulására is. Az újabb tanulmányok megpróbálták megérteni a rákos őssejtek különleges fenotípusos tulajdonságait a különböző tumortípusok kapcsán, valamint a tanulmányok megpróbálták meghatározni azokat a jelző idegpályákat is, amelyek a kiújulást segítik és ellenállnak a gyógyszer hatásainak.”

Jelenleg a rákkal foglalkozó „iparág” nem volt képes még olyan gyógyszer előállítására, amely a rákos őssejt populációt támadja meg a tumoron belül, állítja a tanulmány:

„Ha tényleg a rákos sejtek válaszadása a létfontosságú kritérium a rák kezelésének szempontjából, akkor még mindig nincs orvosi használatban olyan gyógyszer, amely különösen a rákos őssejteket támadná meg.”

Rendkívül fontos az, hogy a vegyület kiválassza és megcélozza a rákos sejteket (különösen a rákos őssejteket), míg az egészséges sejteket a szövetekben érintetlenül hagyja. Remélhetőleg a rákos őssejtek kutatása a jövőben a rákos kezelés fő részét fogja alkotni, feltételezve, hogy az elsődleges szempont az lesz, hogy a betegeknek tényleg csökkenjenek a fájdalmaik, és ne csak a pénzszerzés legyen a lényeg.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!