A prosztatarák az egyik leggyakoribb rákféleség férfiaknál. Csakúgy, mint a rák egyéb formái, a prosztatarák is visszavezethető évtizedes rossz szokásokra, mint a dohányzás, a testmozgás hiánya, mérgező háztartásbeli anyagok használata, de leginkább az egészségtelen étkezés. 

A cambridge-i egyetem orvostudományi karán végzett kutatásokkal bizonyították, hogy a brokkoli, a kurkuma, a zöldtea és a gránátalma sikeres ellenszere a férfiak körében leggyakoribb rákfajtának, a prosztata ráknak. Bár laboratóriumi egereken eddig is sikeresen bizonyították a polifenolokban gazdag ételek rákmegelőző hatását, ez a kutatás az első, amely demonstrálja is a felsorolt ételek rák kifejlődése elleni erejét. 

A brokkoliban, kurkumában, gránátalmában és zöldteában található értékes vegyületek fontos szerepet játszhatnak a prosztatarák megelőzésében és gyógyításában.

A bioaktív tápanyagokban gazdag ételek több mint 60%-kal csökkentik a prosztatarák kockázatát. 

A kutatók 203, prosztatarákos férfival végeztek kísérletet. Két csoportra osztották őket, az egyik csoport a 4 ételből kivont, bioaktív tápanyagokban gazdag kapszulát kapott, a másik csoport placebót. Mindannyian ugyanakkora mennyiséget fogyasztottak, ugyanabban a napszakban, fél éven keresztül, addigi életmódjukon nem változtatva. Az alanyokon prosztata specifikus antigén (PSA) teszteket végeztek a kutatás elején és a végén is.      

A PSA teszteket mostanában nagyon odafigyelve alkalmazzák, hiszen a betegség gyengébb formájában szenvedőknél, helyesen elvégezve őket elkerülhetőek a felesleges, agresszív gyógymódok, mint a felesleges műtét vagy a kemoterápia. A PSA tesztekkel a szervezet gyulladást okozó antigénjeinek mennyiségét mutatják ki, amellyel jól kimutatható a rák stádiuma. Ezeket az antigéneket a prosztata bocsátja ki, amikor a rák megjelenik a szervezetben. A kutatók azt fedezték fel, hogy a gránátalmát, kurkumát, zöldteát és brokkolit tartalmazó tablettát fogyasztók körében 63%-kal alacsonyabb PSA szintet mértek, mint a placebót fogyasztó társaik között.

Az egészséges étkezés és életmód a leghatékonyabb mód a rák megelőzésére, de a gránátalma, kurkuma, zöldtea és brokkoli tartalmú készítmény is igen hatásosnak bizonyult. Azt is meg kell jegyezni, hogy a rák ellen tett életmódbeli változtatások és az étkezési szokások megváltoztatása a szív- és érrendszeri megbetegedések ellen is igen hatásosak. Bár a rendszeres gránátalma, kurkuma, zöldtea és brokkoli fogyasztás is segít a prosztatarák kialakulása ellen, a bennük található tápanyagok nagyobb dózisú fogyasztásával még jobban csökkenthető a megbetegedés kockázata.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!