A rák nem átok, hanem egy életstílus – hallhatjuk manapság egyre gyakrabban, csöppet sem alap nélkül. Természetesen léteznek különböző genetikai rizikófaktorok, amik segítik a rákos daganatok kialakulását, azonban életstílusunk az, ami képes aktiválni a rák kifejlődésének rögös folyamatát. 

Nem is tagadhatjuk, korunk valódi népbetegsége a rák. Az emberek legnagyobb része retteg attól, hogy egy alkalommal orvosa közli vele: „Ön rákos.”. 

Ha egy hasonlattal kívánnánk élni, azt mondhatnánk, a genetikai tényezők a töltött fegyver, a ravaszt azonban életmódunk húzza meg. Ezt az elméletet támasztják alá azok a tanulmányok is, melyek arra az eredményre jutottak, hogy a nagy mennyiségű cukor, cukros üdítők, édességek, stb. fogyasztása jelentősen növeli a rák kialakulásának kockázatát.

A rákra azonban nem úgy kell tekintenünk, mint holmi orosz rulettre, mely véletlenszerűen válogat közöttünk, ez a betegség tipikusan önpusztító életmódunk eredménye. Vannak természetesen kivételek, hiszen nehéz azt mondani, hogy a 6 éves rákos beteg kisgyerek kártékony életmódja vezetett a betegség kialakulásához, de a nagy számok azt mutatják, hogy esetek többségében mi magunk vagyunk a felelősek a rák kialakulásáért. 

Ezt tulajdonképpen tekinthetjük jó hírnek is, hiszen így sokat tehetünk annak érdekében, hogy megelőzzük a rettegett kórt. 

A cukros üdítők növelik a rák kialakulásának kockázatát

Az elmúlt években több tanulmány is dokumentálta a finomított cukor azon tulajdonságát, hogy hatékonyan táplálja a rákos sejteket. A kutatók már régebben megfigyelték, hogy a rákos sejtek több glükózt fogyasztanak, mint a normál, egészséges sejtek. 

A Cancer Epidemiology szaklapban megjelent tanulmány szerint a magas cukorfogyasztás növeli az endometriális daganatok kialakulásának kockázatát nőkben. A legtöbb cukrot fogyasztó 20%-nál 74%-kal magasabb valószínűséget mértek, mint a legkevesebb cukrot fogyasztó 20%-ban. 

Azért ez egy elképesztő dolog, hogy a „sima cukor”, mely minden háztartásban megtalálható, milyen meghatározó hatással van a rettegett betegség kialakulásának folyamatában. És a cukorfogyasztás nem a szerencsén és nem a rossz géneken múlik!

Egy 2009-es kutatás arra világított rá, hogy néhány apró életmódbeli változtatással nagyon jelentősen csökkenthetjük a rák kialakulásának esélyét:

-    ne dohányozzunk!
-    mozogjunk hetente legalább 3,5 órát!
-    fogyasszunk több gyümölcsöt, zöldséget, olajos magvat, teljes kiőrlésű gabonát!
-    együnk kevesebb húst!

A cukorra visszatérve, a legjobb, ha minimális mennyiségre csökkentjük az ételeinkez hozzáadott cukrot. A cukrok és finomított szénhidrátok krónikus gyulladásokat okoznak a test különböző részein. A krónikus gyulladások pedig több súlyos betegségnek nyitnak kaput: szívbetegségek, cukorbetegség, rák, stb. A magasabb cukor szint magasabb inzulin szinttel jár. Az inzulin anabolikus (sejtépítő) hormon, a kórosan magas inzulinszint hatékonyan stimulálja a ráksejteket. A ráksejtek híres cukor evők és paraziták, amiknek az anyagcseréje  távolról sem tökéletes, ezért igazi parazita módjára felfalják a környezetből a léthez szükséges tápanyagokat. A gyors osztódás, az áttétek képződése sok energiát igényel, a cukor ezért számukra elsőrendű energiaforrás. 

A cukor, az édes íz korábban csak nagyon korlátozott mértékben állt a rendelkezésünkre, nem úgy mint manapság. Az USA-ban már régen úgy hívják szakmai körökben, hogy a „white death”, azaz fehér halál.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!