A zöldségek és gyümölcsök fogyasztása már régóta összefüggésbe hozható a sokféle, életmód által kiváltott negatív egészségügyi állapotok kockázatának csökkentésével. A citrom az egyik legjótékonyabb hatású gyümölcs, aminek igen széleskörű a felhasználhatósága.

Fagyasztott citrom terápia

A citrom levében található nagy mennyiségű C-vitamin mellett, ami egy már régóta ismert alternatíva a rák kezelésében, a citrom héja is számos jótékony hatással szolgálhat egészsége számára. Az egyik legfontosabb egészségügyi hatása a citrom héjának az, hogy segít megsemmisíteni a méreganyagokat a szervezetünkben. Kutatók nem olyan régen arra az eredményre jutottak, hogy a citromban lévő értékes vegyületek segíthetik a rák gyógyítását. A citrom képes anélkül pusztítani a ráksejteket, hogy károsítaná az egészséges sejteket. A lúgosító tulajdonsága megváltoztatja a test pH értékét, aminek eredményeképpen segíthet megelőzni a rák kialakulását.

Körülbelül 20, a citrom jótékony hatásairól szóló tanulmánynak volt az a közös konklúziója, hogy a rákellenes tulajdonságok a citromban főleg a limonoid nevű vegyületeknek tulajdoníthatók. Ez az anyag különösen hatékonyan működött in vitro kísérletekben a mell rákos sejtjeivel szemben.

A limonoidoknak jótékony hatásai:

-
Harcolnak a gyulladások ellen
- Segítenek megelőzni az asztmát
- Segítik a magas vérnyomás csökkentését
- Megsemmisítik egyes veszélyes baktériumokat
- Erősítik az immunrendszert
- Csökkentik a stroke kockázatát
- Méregtelenítik a veséket és a májat
- Segítenek a depresszió és a stressz kezelésében
- Anti-tumor tulajdonságúak

Korábbi kutatások arra az eredményre jutottak, hogy a citrom fagyasztott formában erőteljesebb hatást képes kifejteni, mint frissen fogyasztva.

A citrom héja nagyon sok vitamint tartalmaz, azonban csak olyan citrom héját szabad elfogyasztani, amit nem kezeltek vegyszerrel.

Útmutatás a fagyasztott citrom elkészítéséhez

Vegyen magához 3-4 nagy, bio citromot és tegye őket a fagyasztóba. Miután teljesen megfagytak, le kell őket reszelni. Miután lereszelte őket, kész a használatra. Nem kerül sokba. Próbálja ki. A lereszelt fagyasztott citromot jégkocka tartóba is teheti, majd a fagyott koncentrátumot hozzáadhatja kedvenc italához, teájához, stb.

Egy citromban legalább 22 rákellenes anyag található a tanulmányok szerint.  Ezek közöl néhány:

- C-vitamin
- Limonoidok
- Flavonoid glikozidok
- Citrus pektinek

Mennyire hasznosak a citrusfélék a rák kezelésében?

A citrom értékes, aktív vegyületei jótékony hatást fejthetnek ki a rákos sejtekkel szemben. Heti 150 g citrom fogyasztása javasolt.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!