A rochesteri Mayo Klinika vezetője, Debra Barton elmondása szerint "majdnem minden daganatos beteg szenved a fáradtságtól egyes fázisokban, a diagnózis során, a kezelések alatt, sőt, még a kezelés után is több éven keresztül."

Bízzon az eredményekben

A rákkal összefüggő fáradtság nagy kérdése az, hogy ez vajon egy mély fáradtság-e, amelyen nem segít se az alvás se a pihenés és jelentősen befolyásolja-e az emberek mindennapos tevékenységét.

A National Cancer Institute szaklapban publikáló szakértők úgy találták, hogy a rákos betegek és a túlélők a sok kezeléstől fáradtnak vagy lomhának érezték magukat, azonban észrevehetően jobban lettek a ginzeng 2 hónapon át történő fogyasztása után.

A kutatók szerint a korábbi vizsgálatok során a ginzeng ígéretes eredményeket hozott a fáradtság tekintetében. A fáradt, rákos betegek és a túlélők gyakran alkalmazzák a ginzenget és egyéb étrend-kiegészítőket, mint a Q-10 koenzim, L-karnitin és a guarana, de ezek hatékonyságát nem támasztják alá bizonyítékok. 

Közelebbről szemügyre véve a ginzeng hatását, Barton és a társai 364, rákos betegségükből adódóan fáradt embereket 2 csoportra osztotta. A résztvevők egy csoportja 8 héten keresztül napi 2000 mg ginzenget, míg a másik csoport tagjai placebót kaptak.

A résztvevők fáradtságát pontozták egy speciális kérdőív kitöltése során. A szakemberek ezután válaszaikat egy 100 pontos skálán értékelték – a magasabb pontszámok a nagyobb energiát jelezték. Mindkét csoport egy átlagos, 40 ponttal indult.

8 héttel később a ginzenget szedők csoportjának pontszáma 20 pontot növekedett, míg ezzel szemben a placebót szedők csoportja mindössze 10 pontos növekedést tudott felmutatni. 

Ezen túlmenően a rákkezelés mellékhatásai, az émelygés, a hányás, a szorongás – sem volt olyan gyakori a ginzenget szedők körében. 

A ginzeng azért érdekes, mert gátolja a gyulladást, és úgy gondoljuk, hogy a daganatos betegséget kísérő gyulladás az egyik magyarázata a rák okozta fáradtságnak.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!