A gránátalmalé jól ismert a különböző daganatok kialakulását megelőző hatásáról, egy tavalyi kutatás alapján azonban azt is kimutatták, hogy a mellrák áttétképződés folyamatán belül három kulcsfontosságú lépést is képes gátolni.

A gránátalma laboratóriumi körülmények között számos ráktípussal szemben citotoxikus (sejtpusztító) hatást mutatott. Később pre-klinikai vizsgálatok során is bebizonyosodott, hogy a tüdőrák, bőrrák, vastagbélrák és a prosztatarák növekedését és terjedését is meggátolja. 

A gránátalmában található értékes vegyületek hatékonyan pusztíthatják a rákos sejteket.

A legutóbbi kutatások során pedig a mellrák terjedésének potenciális ellenszereként is hatásosnak bizonyult.

Kis arányban alkalmazva mind az ER+ és az ER- típusú mellrák ráksejtjeinek terjedését hatékonyan gátolta, nagyobb arányban adagolva pedig el is pusztította a már meglévő ráksejteket, ezen kívül pedig serkentette az immunrendszer rákkal szembeni védekező folyamatait. 

Meggátolta a ráksejtek összetapadását, megakadályozta a ráksejtek vándorlását, és a kemotaxist is, melynek eredményeképpen azok nem támadhatták meg az egészséges szöveteket. Ráadásul a belső gyulladások kialakulását és terjedését – mely az áttétképződés előkészítő folyamatának tekinthető – is megelőzte.

A prosztatarákos betegeknél már napi egy pohár frissen facsart gránátalmalé hatékonynak bizonyult a kezelésben, míg a mellrákban szenvedő pácienseknél ennél nagyobb dózisú fogyasztás vezetett javuláshoz. 

A gránátalmalé pozitív hatásait növeli a genisteinnel (például a szójában található vegyület) való kombináció, melyet akár táplálék-kiegészítő formájában is beszerezhetünk.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!