Valóban hatásos lehet a gyömbér a különféle emésztőrendszeri daganatok megelőzésében és gyógyításában vagy csupán egy tévhitről van szó? Keressük meg a választ erre a fontos kérdésre!

Az emésztőrendszeri vagy gasztrointesztinális daganatok egy gyűjtő kifejezés, különböző szervek rákos megbetegedéseit foglalja magában. 

Az emésztőrendszer daganatos megbetegedései közé tartozik:

-    epehólyagrák
-    hasnyálmirigyrák
-    májrák
-    vastagbélrák
-    gyomorrák
-    végbélrák
-    epevezeték rák
-    patkóbélrák
-    nyelőcsőrák

A gyömbérben található aktív hatóanyagok a szervezet működésére számos hatással bírnak, szabályozzák a génexpressziót, antioxidáns enzimekben gazdagok (SOD, GSH, glutation peroxidase). 

Egy 2015-ben publikált tanulmány (Ginger and Its Constituents: Role in Prevention and Treatment of Gastrointestinal Cancer) az alábbi következtetéseket vonta le a gyömbérrel kapcsolatban.

A gyömbér egészségre gyakorolt jótékony hatásai évezredek óta ismertek, az utóbbi években elvégzett in vitro, in vivo és epidemiológiai tanulmányok tovább erősítették ezt a korábbi feltételezést (megfigyelést). 

A gyömbér és annak aktív vegyületei számos humán rákbetegséggel szemben fejthetnek ki effektív hatást és ebbe a körbe beletartoznak bizonyos emésztőrendszeri daganatok is. 

A kutatók az alábbi gasztrointesztinális rákbetegségekben találták kedvezőnek a gyömbér hatását: gyomorrák, hasnyálmirigyrák, májrák, vastagbélrák és epevezeték rák. 

Ezekben a betegségekben tehát különösen indokolt lehet a gyömbér rendszeres fogyasztása, de természetesen azok is fogyasszák bátran, akik egyszerűen csak szeretnének egészségesen élni.  

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!