Giuliana Noratto professzor a Texas A & M kutatóival együttműködésben azt állítja, hogy a rákos sejteket a barackban található polifenol vegyületeknek kitéve, a sejtben lévő jelek aktiválódnak és engedelmeskednek a parancsnak, hogy öngyilkosságot kövessenek el (apoptózis).

Az őszibarack összetevői megelőzik a mellrák kialakulását anélkül, hogy kárt okoznának az egészséges sejtek működésében. A csonthéjas gyümölcsök közé tartozó őszibarack erős polifenol aktivitást tartalmaz, amit klorogén és neoklorogén vegyületnek neveznek. Ezek a vegyületek ugyan más csonthéjasokban is megtalálhatók,de az őszibarackban különösen magas koncentrációban vannak jelen. Noratto tanulmányai bebizonyították, hogy ez a két polifenol felelős a mell rákos sejtjeinek megsemmísítéséért.

Tápanyagok az őszibarackban

Víz: 88.87 g
Energia: 39 Kcal
Szénhidrát: 9.54 g
Fehérje : 0.91 g
Zsír: 0.25 g
Koleszterin: 0 g
Élelmi rostok: 1.5 g
Cukor: 8.39 g

Az őszibarack fogyasztás további előnyei:

- A friss gyümölcsök remek forrásai az A vitaminnak és a béta karotinnak. A béta karotin egy provitamin, ami A vitaminná alakul át a testen belül. Az A vitamin elengedhetetlen az éjszakai látáshoz és az egészséges nyálkahártya fenntartásához, valamint az egészséges bőrhöz. 

- Az őszibarack alacsony zsír és kalóriatartalmú, valamint nem növeli a vércukor és inzulin szintet, mivel az édes íz a természetes cukrokból ered. 

- Az őszibarack olyan gyümölcs, ami gazdag béta karotin tartalmú és így növelhetik a vér keringését a testben. 

-A barack segíthet eltávolítani a bélférgeket a belekből.

-A barack vizelethajtó hatással rendelkezik, ami segít tisztítani a vesét és a húgyhólyagot. 

-A köszvénnyel és reumával küzdők számára a dietetikusok kifejezetten ajánlják az őszibarack fogyasztását, mivel segíti a vizelethajtást és enyhe hashajtó hatása is van.

-A magas természetes vitamin bevitel miatt a barack segíthet szervezetének abban, hogy egy olyan természetes védelmet fejlesszen ki, amely védi gyakori betegségek és kórságok ellen.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!