A kávé fogyasztása csökkentheti a melanomás bőrrák kialakulásának esélyeit. 

Az Egyesült Államok lakói egyértelműen kávéfogyasztó nemzet, a lakosok fele legalább napi 3.1 csészényit elfogyaszt az italból. Az ilyen nagymértékű fogyasztás a kávé pozitív egészségügyi hatásai ismeretében nem csoda. 

A kutatást a Nemzetközi Rákkutató Intézet és a Nemzetközi Egészségügyi Szervezetek dolgozói, valamint a Yale népegészségügyi szakának kutatói közösen végezték. A kutatás eredményeit a rákkutatásról szóló Journal of National Cancer Institute magazinban publikálták.

A múlt évben több olyan kutatásokról számoltak be, amelyek a kávé fogyasztását összefüggésbe hozták a májcirrózis kialakulásának, a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának, valamint a fülzúgás kialakulásának csökkentett esélyével, valamint egyéb pozitív egészségügyi hatásokkal is.  

A legfrissebb kutatást Erikka Loftfield, a Nemzetközi Rákkutató Intézet genetikai osztályának munkatársa, kollégáival együtt végezte. Arra kerestek választ, a kávé fogyasztása hogyan befolyásolja a melanóma, a leghalálosabb bőrrák fajta kialakulásának esélyeit. 

A kutatók szerint a témában folytak már régebben is kutatások, amelyek eredménye az lett, hogy a kávéfogyasztás védelmet nyújthat a nem melanómás bőrrák ellen, ám a melanómás bőrrákra gyakorolt hatásairól nem számolt be. 

Minél több kávét fogyaszt, annál kisebb a melanóma esélye

Az eredményekhez a kutatók a nemzetközi étkezési kutatás eredményeit vizsgálták meg, amely 447,357 résztvevőt jelentett, aki a kutatás kezdetekor mind egészségesek voltak. 

A résztvevők a kutatás elején étkezési szokásaikra vonatkozó kérdőívet töltöttek ki, amelyben különös figyelmet kaptak a kávéfogyasztási szokások. A résztvevők egészségi állapotát, így a melanóma kialakulását is átlagosan 10.5 éven át vizsgálták, ez az idő alatt 2905 főnél alakult ki a betegség. 

A kutatás eredményéül azt kapták, hogy minél több kávét fogyasztottak a résztvevők, annál kisebb eséllyel alakult ki a melanóma. A napi 4 csésze kávé például 20%-kal csökkentett kialakulási esélyeket mutatott a kutatócsoport beszámolói szerint. 

Az eredmények akkor is megmaradtak, amikor a résztvevők életkorát, nemét, testtömeg indexét, alkoholfogyasztási szokásait, dohányzási szokásait, és az ultraibolya sugárzás hatásait is figyelembe vették, amely a bőrrák kialakulásához vezető fő ok. 

A kutatócsoport megjegyezte, hogy az eredmények csak akkor igazak, ha a résztvevő koffeintartalmú kávét fogyaszt, a koffeinmentes kávé fogyasztása nincs befolyással a melanóma kialakulására. Emellett a kávéfogyasztás csak a rosszindulatú melanómára hat, a bőr külső sejtjeit megtámadó, nem terjedő melanóma kialakulását nem befolyásolja.

Kutatásuk eredményeiről a csoport így számolt be: 

„A nagyobb mennyiségű kávéfogyasztás az Egyesült Államokban a melanóma kialakulási esélyeinek enyhe csökkenését mutatja. További kutatásokat végzünk a melanóma kialakulása és a kávé fogyasztásának kapcsolatáról valamint a kávé összetevőiről, főképp a koffeinre koncentrálva.”

A kutatók úgy hiszik, hogy az enyhe csökkenés is nagy hatással van a melanómára. „Hiszen mivel nagyon elterjedt betegségről beszélünk, az életviteli változtatások és akár a legkisebb védekezési lépések jelentős hatással lehetnek a melanóma elpusztítása irányába.”

Erikka Loftfield azt nyilatkozta, hogy eredményeik nem jelentik azt, hogy mindenkinek meg kell növelnie az elfogyasztott kávé mennyiségét, és így csökkenti a bőrrák kialakulásának esélyeit. „A legfontosabb, amit mindenki megtehet a melanóma kialakulási esélyeinek csökkentése érdekében, az a kevesebb időtöltés erős napfényben, és a csökkentett UV-sugárzás” - tette hozzá. 

Bár több kutatás is bemutatta már a kávé fogyasztásának pozitív hatásait az egészségre, nagyon fontos észben tartani az esetleges káros hatásait is. A kávé fő összetevője a koffein, amely erős stimuláns, túl sok koffein fogyasztása álmatlanságot, idegességet, irritábilitást, nyugtalanságot,  gyors szívverést, izomremegést, és gyomorproblémákat is okozhat.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!