A hasnyálmirigyrák gyógyításának egyik legnagyobb akadálya a gyógyszerekkel szemben kialakuló rezisztencia. A rezisztencia kialakulásában pedig a rákos őssejtek a fő bűnösök.

Friss kutatások azonban azt mutatják, hogy a kurkumában található aktív hatóanyag, a kurkumin segítheti a kemoterápiával szembeni rezisztencia kialakulásának megakadályozását.  

Pre-klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy a kurkumin vegyületnek antioxidáns, neuroprotektív, gyulladás-csökkentő és anti-karcinogén tulajdonságai lehetnek.  

Sajnos a szájon át szedett kurkumin gyorsan metabolizálódik és kiürül a szervezetből, ezért még további klinikai vizsgálatokra van szükség ahhoz, hogy terápiás képességeit teszteljük.

A tanulmány során azt vizsgálták, milyen kedvező hatást válthat ki a kurkumin a kemo-rezisztencia megelőzésében hasnyálmirigyrákos betegeknél. A kutatás eredményei a Carginogenesis című szaklapban jelentek meg.

Már korábbi tanulmányok is arra az eredményre jutottak, hogy a kurkuminnak fontos szerepe lehet a kemo-rezisztencia megelőzésében.

A kutatók kurkuminnal kezeltek hasnyálmirigyrákos sejteket és azt találták, hogy a vegyület gátolja azt a folyamatot, melynek során kialakul a kemoterápiával szembeni rezisztencia.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!