A kutyák különleges szaglással rendelkeznek, ami segíti őket, hogy képesek legyenek kiszagolni a betegség jelenlétét a betegségben szenvedő emberek leheletéből. Egy új osztrák tanulmány szerint a kutyák lehetnek a jövő reménységei, hiszen hihetetlen sikereket érnek el a tüdőrákos pácienseknél. 

A kutyáknak nem jelent problémát a tumoros páciensek azonosítása” – magyarázza Peter Errhalt, az osztrák Krem Kórház Pullmonológiai Intézetének vezetője, egyben a tanulmány direktora.

Az előzetes vizsgálatok eredményei, melyek egy tudományos lapban lettek publikálva a közelmúltban, jelzik, hogy a kutyák lenyűgöző képessége a rák jelenlétének érzékelésére sokkal sikeresebbek a korai időszakban, mint a modern vizsgálati módszerek. 120 leheletminta felhasználásával az európai kutatók meghatározták, hogy a kutyák 70%-ban voltak sikeresek a rák felismerésében, ami szintén tisztán mutatja az állatok csodálatos képességeit.

A vizsgálatok annak az előzőleg felállított hipotézis mentén haladtak, mely szerint a kutyák képesek mindenfajta betegséget érzékelni, szimplán úgy, hogy a beteg közelében tartózkodnak.  Egy korábbi kutatás 2011-ből már igazolta, hogy a kutyák képesek diagnosztizálni a korai szakaszban lévő bélrákot, amit orvosi technológiával nagyon nehéz kimutatni. A melanomákat is hatékonyan kiszagolják. 

A végső cél a tudósok számára az, hogy beazonosítsák azt az illatanyagot, amit a kutyák éreznek. Ezzel az információval a kutatók már könnyen kidolgozhatják az „elektronikus orr” néhány prototípusát, ami a rák kiszagolásában segít klinikai körülmények között anélkül, hogy a kutyákat bevigyék a kórházakba és a klinikákra.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!