Kanadai kutatók kimutatták, hogy a lenmag fogyasztása 28%-kal csökkenti a mellrák kockázatát változó koron túl levő nőknél, a lenből készült kenyér pedig 26%-kal csökkenti a kockázatot mind a változó kor előtt álló, mind pedig a változó kort átlépő nők esetében. 

Lenmag: a leggazdagabb rákellenes hatású lignán forrás

A lignánok a polifenolok egy csoportját képezik, amik erőteljes antioxidánsok és anti-ösztrogén hatásúak, továbbá ajánlott a fogyasztásuk a mellrák megelőzése céljából. A lignánokról már kimutatták, hogy meggátolják a ráksejtek növekedését és serkentik az ER- és ER+ mellrák sejtek (laboratóriumi és állatkísérletekben bizonyított) programozott sejt halálát (apoptózis). A lignánok azt is képesek megakadályozni, hogy az ER- és ER+ mellrák sejtek áttétet képezzenek (MMP2, MMP9 és MMP14 metalloproteinázok által).

Az eredmények azt mutatják, hogy a lenmag és a len tartalmú kenyérfélék fogyasztása egyszerű, de mégis hatékony mód a mellrák kockázatának csökkentésére.

Sajnos a lignánokat nem egyszerű beépíteni az étrendbe a mindennapos ételekkel. A legjobb forrása a teljes kiőrlésű gabona, a korpa, magvak, diófélék és a hüvelyesek. Azonban ezek 100 grammja mindössze 0,25-1,0 milligramm lignánt tartalmaz. A legfeltűnőbb kivételek közé tartozik a lenmag, a szezámmag és a csicseriborsó, a maguk 335 mg, 132 mg és 35 mg lignán tartalmukkal (100 gramm belőlük). A len- és szezámmag közel a többi ételhez képest százszor több lignánt tartalmaznak (figyelem! A lenolaj nem tartalmaz lignánt).
28%-kal csökkenő kockázatot (mellrák) mutatnak a lenmagot vizsgáló első tanulmányok 

Annak tudatában, hogy a lenmagban ilyen potenciál lehet a mellrák gyógyításban, kanadai kutatók nemrég elvégezték az első tanulmányt annak érdekében, hogy megvizsgálják az összefüggést a mellrák kockázata és a lenmag fogyasztása között. 2999 mellrákos nő étrendjét elemezték és 3370 vizsgálatot folytattak (25 és 74 év között) a lenmag fogyasztásról. A változó koron átesett nőknél 28%-os kockázat csökkenést figyeltek meg a mellrák rizikójában, ha min. ¼ csésze lenmagot fogyasztottak min. egy hónapon át, és 26%-kal csökkent a rák kockázata, ha legalább egy szelet lenkenyeret ettek hetente. A változó korban lévő nőknél 26%-os kockázatcsökkenést tapasztaltak a lenkenyér fogyasztásával.

A len lignánok mellrák esetén: mennyi kell belőlük? 

A változó korban lévő nők védettek lehetnek, ha egy negyed csészényi lenmagot fogyasztanak minden nap. Ez 163 mg len lignánt biztosít egy hónapra és 5,35 mg-ot egy napra. Ez fedezi az ajánlott napi 5,4 mg-nyi lignán bevitelt, amit minimális mennyiségként határoztak meg a mellrákkal szembeni védekezés esetében a legutóbbi tanulmányban.

Feltehetőleg ezt a napi beviteli szintet nehéz elérni normál étrenddel. A közelmúltban készített tanulmány kimutatta, hogy a nyugati országokban élő nők mindösszesen 1 mg lignánt fogyasztanak naponta. Így a változó kort átlépő nőknek érdemes az optimális védelem érdekében lenmagot szedniük (min. fél teáskanálnyit napi szinten).

Hasonlóképpen a változó korban lévő nőknek is ajánlott a lenkenyér fogyasztása, ami jobb védelmet biztosít, mint a nyers magok.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!