A Maitake PRO 4X anti-tumor tulajdonságokkal rendelkezik és képes megelőzni a daganatok kialakulását és növekedését.

Az emberiség egy bizonyos része a gyógyító gombákat évezredek óta használja gyógyító céllal. A D-frakció az ehető Grifola frondosa, vagyis a Maitake gomba kivonata, mely béta-glükánokban gazdag. 

A béta-glükánok jelentős hatást gyakorolnak az emberi immunrendszerre. Korábban, a témában megjelent tanulmányok is azt feltételezték, hogy a Maitake D-frakció rendelkezhet anti-tumor aktivitással, megelőzheti a daganatok kialakulását és növekedését és az áttétek képződését bizonyos tumor fajtáknál. 

Ez idáig azonban nem volt kézen fogható adat a Maitake D-frakció mellrák megelőzésében játszott szerepéről, valamint a pontos molekuláris mechanizmusáról.

A Maitake PRO 4X anti-tumor tulajdonágainak tesztelése során nőstény egereket vontak be a tanulmányba, egy részük placebot, másik részük pedig Maitake PRO 4X kivonatot kapott 15 napon keresztül. 

Ezt követően daganat sejteket implantáltak az egerekbe, hogy előidézzék a rákos megbetegedést az állatoknál. 

A gyógygombák alkalmazása a rákos betegek gyógyításában főleg Japánban és Kínában rendelkezik évezredes hagyományokkal, a modern kutatók azonban az utóbbi időben felfedezték a béta-glükánok és a Maitake D-frakció immunrendszerre gyakorolt pozitív hatását. 

A kutatók azt találták, hogy a Maitake D-frakció képes csatlakozni a Dectin-1 receptorokhoz, amik a makrofágok és más fehérvérsejtek, mint pl. a természetes ölősejtek és cytotoxinok külső membránján vannak jelen. Ezek az immunsejtek pedig fontos szerepet játszanak a rák elleni küzdelemben, mivel közvetlenül támadják a ráksejteket. A béta-glükánok amellett, hogy segítik elnyelni és elpusztítani a rákos sejteket, mikrobákat és más külső, behatoló sejteket, az immunrendszer olyan proteinjeinek termelését serkentik, mint az interleukin-1, interleukin-2 és a citokinek.

Korábbi tanulmányok megerősítették a béta-glükánok daganat gátló és áttétek kialakulását megelőző hatását bizonyos rák típusoknál. 

A fent említett tanulmány azt vizsgálta, hogy a béta-glükánokban gazdag Maitake PRO 4X milyen mértékben képes gátolni a daganatok kialakulását, valamint az áttétek képződését.

A Maitake D-frakció az amerikai-japán Mushroom Wisdom Inc. terméke, mely 30%-ban aktív, Grifola frondosa gyógygombából származó béta-glükánokat tartalmaz. A tanulmány során a Maitake Standard terméket is felhasználták, mely 120ml-enként 3.000 mg gyógygomba kivonatot tartalmaz. A Maitake PRO 4X 60ml-es kiszerelése 6.000 mg tisztított D-frakciót és 1.800 mg aktív proteoglükánt tartalmaz. A Maitake D-frakció PRO 4X termék nem tartalmaz alkoholt, cukrot, gombát, glutént, tejterméket, színezéket, tartósítószert, gyomirtót, stb.

A kutatásban résztvevő egereket három csoportra osztották. 10 egér placebot, 10 egér Maitake Standard, 10 egér pedig Maitake PRO 4X kiegészítőt kapott.

A tumorsejtek befecskendezését követően a kontrollcsoportban 10 egérből 10-nél alakult ki mellrák. A Maitake Standard terméket fogyasztó egereknél 10-ből 5-nél alakult ki a daganat, míg a Maitake PRO 4X D-frakciót fogyasztó állatoknál 10-ből mindössze 3-nál alakult ki mellrák.

A Maitake D-frakció anti-tumor tulajdonsága immunmoduláns hatásának köszönhető. A tanulmány hasonló eredményekről számoltak be a prosztatarák, gyomorrák, veserák tekintetében is.

A kutatás eredményei tehát azt mutatták, hogy 5mg/kg Maitake D-frakció PRO 4X (intraperitoneális injekció formájában) a kísérleti egerek több, mint 64%-ánál volt képes megelőzni a rákos daganat kialakulását, míg a Maitake Standard termék esetében ez az érték 26% fölött volt. 

Hasonló eredményre jutottak egy másik kutatás során is, ahol a kísérleti egerek 15 napon keresztül kaptak 0,2mg Maitake D-frakciót, s a rákkeltő vegyület befecskendezését követően az állatok 69%-ánál nem alakult ki májrák (a kontroll csoportban az állatok 93%-ánál alakult ki a daganat). 

Forrás: Agustina Roldan-Deamicis, Eliana Alonso, Belén Brie, Diego Aguilera Braico, Gabriela Andrea Balogh, Cancer Medicine, Maitake PRO 4X has anti-cancer activity and prevents oncogenesis in BALBc mice

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!