Olvasson tovább, hogy többet megtudhasson a manuka mézről.

Információk a manuka mézről

A manuka méz Új-Zélandon őshonos. Azért kapta ezt a megnevezést, mert a méhek, amik termelik a mézet, a manuka bokor nektárjából táplálkoznak. Évszázadok óta ismert módja a sebfertőzések és egyéb betegségek kezelésének. A mézről általánosságban megállapították, hogy anti-bakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. A manuka méz hidrogén-peroxidot tartalmaz, ami segít harcolni a baktériumokkal szemben. 

Ez az első alkalom, amikor egy tanulmányt azért készítettek, hogy a manuka méz hatását vizsgálják a rákkezelés tekintetében. A kutatók felfedezték, hogy még egy nagyon kis mennyiségű manuka méz rendszeres fogyasztása is megállíthatja a rákos sejtek növekedését.

A manuka méz orvosi alkalmazása:

•             Cukorbetegség kezelése
•             Szisztémás gyulladás kezelése
•             Csökkenti a magas koleszterinszintet
•             Kezeli az emésztőrendszeri problémákat
•             Fertőzések kezelése
 
Basel Al Ramadi professzor, az Al Ain-i Egyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Tanszékének vezető kutatója és igazgatója nemrég felfedezte, hogy a manuka méz alkalmas különböző típusú rákos sejtek növekedésének megakadályozására.

Egy sor tesztet és kísérletet végeztek, hogy lássák, a kivonat hogyan gátolja a rákos sejtek növekedését. A kutatások kimutatták, hogy a manuka méz közvetlenül előidézi az apoptózist, vagyis a programozott sejthalált. Ez egy olyan élettani folyamat, amely a többsejtű élőlényekben játszódik le azért, hogy egyensúlyba hozza a sejtregenerációt a régi, elhalt sejtekkel.

A szövetekben a régi sejtek pusztulását kiegyensúlyozza a sejtosztódás, ezért fontos, hogy az apoptózis szabályozott legyen. Már a folyamatban történő kis változásnak is különböző hatásai lehetnek. A túlzott apoptózis szövetsorvadást eredményez, míg a csökkenés kontrollálatlan sejtburjánzást okozhat.

Hogyan tud a manuka méz segíteni?

A manuka méz a rákos sejtek pusztítását segíti azzal, hogy ugyanazon élettani folyamatot idézi elő, amit a szervezet használ az egyensúly fenntartása végett a sejtszövetekben. 

Amellett, hogy a rákos sejtek növekedését visszaszorítja, az is kiderült, hogy a manuka kivonat segíthet csökkenteni az egyik leggyakoribb rákos kezelés, a kemoterápia toxikus mellékhatásait.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!