Alább olvashatja a méhnyakrák kialakulásának tíz jelét, amelyeket semmiképpen ne hagyjon figyelmen kívül.

1.    Abnormális vaginális vérzés

A legtöbb méhnyakrákban szenvedő nő rendszertelen vérzést tapasztal. 

A rendszeresen, ám abnormális módon vagy nem megfelelő időben jelentkező vérzés a méhnyakrák jele lehet, valamint más betegségeket is jelezhet, mint a hormonális egyensúly felborulása, a petefészekgyulladás, vagy a petefészekfertőzés. 

Ahogy a rákos megbetegedés átterjed a közeli szövetekre, az új, abnormális hajszálerek könnyedén megsérülnek és vérzést okozhatnak. Az ilyen jellegű vérzés menstruációs periódusok között, szexuális közösülés után, menopauza után, vagy egy petefészek vizsgálat után is jelentkezhet. 

Mindenképpen keresse fel orvosát, ha a menstruációs periódusok között vagy közösülés után vérzést tapasztal. 

2.    Szokatlan vaginális váladék

A kis mennyiségű, színtelen és szagtalan vaginális váladék teljesen normális jelenség, azonban amennyiben a váladék mennyisége megnő, abnormálisan néz ki, vagy kellemetlen szaga van, az gyulladást, vagy méhnyakrákot jelezhet. 

Amennyiben méhnyakrákban szenved, a vaginális váladék sűrű és világos színű, vagy vizes, barnás színű vagy vérrel kevert is lehet. 

Amennyiben ilyen tüneteket tapasztal, azonnal keresse fel orvosát. 

3.    Közösülés közben jelentkező fájdalom

A közösülés közben érzett fájdalom szintén a méhnyakrák kialakulásának jele lehet. Ilyen esetben a tünetek előrehaladott rákra utalnak, amely során a megbetegedés több szövetet és nemzőszervet érint. A fájdalom mellett egyéb tünetek is jelentkezhetnek, mint a sűrű és kellemetlen szagú vaginális váladék. 

A tünet egyéb problémát is jelezhet, mint valamilyen gyulladás vagy szexuális úton terjedő betegség. 

Ne hunyjon szemet a tünet felett, keresse fel nőgyógyászát. 

4.    Fájdalom a medence területén

A medence területén jelentkező fájdalom nem szokatlan érzés a nők körében. A görcsös érzés és fájdalom a menstruációs ciklus természetes velejárója, általában nem jelent rákos megbetegedést, vagy egyéb súlyos betegséget. Azonban a hosszabb ideig tartó, vagy gakrabban jelentkező fájdalom méhnyakrákos elváltozást is jelezhet. 

Amennyiben méhnyakrákban szenved, a medence területének fájdalma váratlan időpontokban, hirtelen, a hónap bármelyik szakában jelentkezhet. Hasonló fájdalom általában csak akkor jelentkezik, amikor a megbetegedés már nagyon előrehaladott stádiumba került. 

Amennyiben a medence területén fájdalmat vagy nyomást tapasztal, keresse fel orvosát és minél előbb fedezzék fel a fájdalom okát, amely segíthet a rákos megbetegedés kizárásában. 

5.    Kellemetlen tünetek vizelés során

A méhnyakrák vizelés közben is okozhat kellemetlen tüneteket. Ezek a tünetek a leginkább egyértelműek és leggyakrabban jellemzőek a kialakult betegség során. 

A vizelés közben égető, szúró, vagy feszítő érzés jelentkezhet. Ezek a tünetek azokban az esetekben jellemzőek, amikor a rákos megbetegedés átterjedt a közeli szövetekre is, emiatt azonnali beavatkozás szükséges a további komplikációk megelőzése céljából. 

A vizelés közben jelentkező kellemetlen tünetek azonban más okból is jelentkezhetnek, mint a húgyvezeték gyulladásos megbetegedése, húgyhólyagproblémák, gombás fertőzés, vagy szexuális úton terjedő betegségek. 

A megfelelő diagnózis és minél gyorsabb kezelés érdekében keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki magát. 

6.    Erősebb és hosszabb ideig tartó menstruáció

A megszokotthoz képest hosszabb ideig tartó, vagy erősebb vérzéssel járó menstruáció szintén méhnyakrákos megbetegedést jelezhet, mivel a problémát a rák terjedésével járó méh irritációja okozza.

Akkor beszélhetünk erős vérzésről, amennyiben két óránál gyakrabban kell tampont vagy betétet cserélnie. 

A rákos elváltozás mellett az erős vérzést okozhatja a hormonegyensúly felborulása, fibroid vagy polip, petefészekgyulladás, endometriózis, valamint pajzsmirigy-, máj-, vagy veseprobléma is. Ráadásul bizonyos gyógyszerek is okozhatnak erősebb vérzést. 

Bármilyen elváltozást tapasztal menstruációja során, keresse fel orvosát és kérdezze meg véleményét. Tartsa észben, a megelőzés sokkal egyszerűbb, mint a gyógyítás. 

7.    A húgyhólyag feletti kontroll elvesztése

A gyakori vizelési inger a terhes nők és a megnövelt folyadékbevitelt folytatók körében gyakori jelenség. Azonban amennyiben nincsen hasonló oka a problémára, az szükségessé teheti az orvosi vizsgálatokat. 

A húgyhólyag feletti kontroll elvesztése gyakori probléma a méhnyakrák során, gyakran azt jelzi, hogy a rák továbbterjedt a húgyhólyagra vagy a húgyvezeték egyéb részeire. A méhnyakrákban szenvedők gyakran élik át a húgyhólyag feletti kontroll megszünését, valamint a véres vizeletet.

Amennyiben inkontinenciában szenved, vagy vért lát vizeletében, keresse fel orvosát. 

8.    Megmagyarázhatatlan testsúlyvesztés

Az egyéb rákos megbetegedésekhez hasonlóan a megmagyarázhatatlan testsúlyvesztés méhnyakrákot jelezhet. Amikor ugyanis rákos elváltozás jelentkezik, szervezete immunrendszere erősen küzd annak elpusztítása érdekében. 

A szervezet apró fehérjéket kitokineket termel, amelyek a normálisnál gyorsabban és nagyobb mértékben bontják le a zsírsejteket, az étrendjével nem egyező testsúlyvesztést okozva. 

Amennyiben hirtelen testsúlyvesztést tapasztal, valamint a cikkben felsorolt egyéb tünetek valamelyikétől is szenved, lehetséges, hogy méhnyakrákja van. Mindenképpen keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki magát. 

9.    Állandó kimerültség

Egy fárasztó nap bárkit kimeríthet, azonban egy kevés pihenéssel újra frissnek és energikusnak érezheti magát. Amennyiben a legtöbb esetben, pihenés ellenére kimerültnek érzi magát, az aggodalomra adhat okot. 

A rákos megbetegedések során az egészséges vörösvérsejteket fehérvérsejtek váltják fel, amelyek képesek a betegség leküzdésére. Ez azonban vérszegénységet okoz, amely kimerültséghez, szervezete energiaszintjeinek csökkenéséhez, és étvágytalansághoz vezet. Emellett a szervezet oxigénellátása is csökken. 

A vérszegénység a rákos megbetegedés gyors terjedését jelezheti, emiatt minél előbb vizsgáltassa ki a problémát és kezdje el a gyógykezelést. 

10.    Lábfájdalom

A méhnyakrákkal diagnosztizált nők gyakran szenvednek lábduzzadástól és lábfájdalomtól. A rákos megbetegedés terjedése során ugyanis károsodik a szervezet vérellátása, amely a lábak megdagadását okozza, ezáltal fájdalmat, bizsergő érzést okozva, amely megnehezíti a mindennapi teendőket. 

Amennyiben a fájdalmat méhnyakrák okozza, a fájdalom állandóan jellemző, idővel egyre intenzívebbé válik. Néha hátfájás is jelentkezhet. 

Ne ijedjen meg azonban, a láb fájdalmai nem jelentik azt, hogy önnek biztosan méhnyakrákja van. Amennyiben több héten át tartó lábfájást, valamint a fenti tünetek valamelyikét tapasztalja, vizsgáltassa ki magát. 

Megelőzési tippek és tanácsok: 

    A húsz és harminc év közötti nők háromévente mindenképpen menjenek el szűrővizsgálatra, a harminc és hatvanöt év közöttiek pedig 3-5 évente vizsgáltassák ki magukat.
    Húszas évei elején oltassa be magát HPV ellen.
    Szokjon le a dohányzásról, és a passzív dohányzást is mellőzze.
    Előzze meg a szexuáils úton terjedő betegségeket, ezáltal csökkentheti a méhnyakrák kialakulási esélyét 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!