A kutatást vezető Dr. Edward Garon, a UCLA Rákkutató Központ munkatársa, és kollégái szerint az immunterápiás pembrolizumab nevű gyógyszer jó eredményeket mutatott a tumorok növekedésének és terjedésének visszaszorításában az előrehaladott NSCLC-s betegek körében.

A kutatási eredményeket a New England Journal of Medicine orvostudományi szaklapban publikálták. 

Az eredmények „megváltoztathatják a tüdőrák kezelését”

Tavaly októberben az Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció engedélyezte a pembrolizumab alkalmazását előrehaladott melanoma kezelésére. A gyógyszer a PD-1 fehérje gátlásával növeli annak esélyeit, hogy a T-sejtek megtámadják a rákos sejteket. 

A  pembrolizumab hatékonyságának tesztelése érdekében a UCLA-i kutatócsoport 495 NSCLC-ben szenvedő beteg részvételével kutatásba kezdett, amely során közel három évig kezelték a betegeket a gyógyszerrel. A betegek 25%-ánál mértek magas PD-L1 szintet, amely molekula a PD-1-hez kötődik. 

A kutatócsoport azt is felfedezte, hogy a betegek 19%-a alacsony PD-L1 szintjük ellenére pozitívan reagált a kezelésre, és a reakcióhoz szükséges átlagos idő több, mint egy év volt. 

A magas PD-L1 szinttől szenvedő betegek mutatták a legjobb eredményeket a  pembrolizumab alkalmazása során, közel 50%-uk reagált a gyógyszerre. Ez alátámasztja a korábbi kutatásokat, miszerint a  pembrolizumabot alkalmazó gyógykezelések és a PD-L1 szint összefüggésben állnak.

Megjegyezték, hogy a  pembrolizumabra pozitívan reagáló, magas PD-L1 szintű betegek várható átlagos élettartamát nem tudták megjósolni, mivel a betegek legtöbbje hosszú ideig életben marad. Az egyik ilyen beteg például a ma 71 éves Stephen Burrin, akit 2002-ben diagnosztizáltak tüdőrákkal.

Bár ekkor eltávolították a tumort a beteg tüdejéből és meggyógyították állapotát, a betegség 2012-ben újra megtámadta, ekkor több, mint húsz tumort találtak. A klinikai kísérletre jelentkezés után Stephen Burrin elképesztő eredményeket látott csupán néhány hónappal a  pembrolizumab alkalmazásának kezdete után. A gyógyszer nagymértékben csökkentette a tumorok kiterjedését. 

„Csoda, hogy élek” - nyilatkozta. - „Ez az immunterápiás gyógykezelés hihetetlen eredményesnek bizonyult az esetemben, ráadásul a mellékhatások is elhanyagolható mértékűek.”

A kutatócsoport azt is megjegyezte, hogy a  pembrolizumabbal kezelt betegek csupán 10%-ánál jelentkeztek súlyos mellékhatások, amely arány sokkal alacsonyabb, mint amit a hagyományosnak számító kemoterápiás kezelések során tapasztalnak. 

Eredményeikről Dr. Garon az alábbiakat nyilatkozta: 

„Az eredmények megváltoztathatják a tüdőrák kezelését. A  pembrolizumab sikeres és hosszan tartó hatása az NSCLC-s betegekre igen izgalmas. 
Amellett, hogy a gyógyszer hatékonyságát vizsgáló kutatást eddig a legtöbb személy részvételével végeztük, ez az első olyan független kutatás, amely kijelentette azt, hogy a PD-L1 kilökődése a tumorokból egyértelműen reakció a gyógykezelésre.”

Az Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció remélhetőleg engedélyezni fogja a pembrolizumab alkalmazását NSCLC-s betegek körében is

A bőrrákos megbetegedések után a tüdőrák a leggyakoribb rákos megbetegedés az Egyesült Államokban, a nők és a férfiak körében egyaránt. Évente hozzávetőlegesen 221.200 új beteget diagnosztizálnak, és évente közel 158.040 halálos áldozatot követel a betegség. 

Dr. Garon reményei szerint kutatási eredményeik meggyőzik az Élelmiszer- és Gyógyszeradminisztráció munkatársait, hogy engedélyezzék a pembrolizumabot az NSCLC-s betegeknek, akik a nagy valószínűséggel leginkább rászorulnak a gyógyszerre. 

„Bár továbbra is vizsgálatokat végzünk annak érdekében, hogy megtaláljuk, pontosan milyen típusú megbetegedés esetében ajánlott és hatékony a gyógyszer alkalmazása. Ezen felfedezések gyökeresen megváltoztathatják a betegek életminőségét” - tette hozzá.

„Jelenleg sem a gyógyszer, sem a PD-L1 mérési teszt sem engedélyezett, azonban amennyiben a beteg tumorjában PD-L1 kilökődés tapasztalható legalább a rákos sejtek felénél, és a pembrolizumab elérhető lenne, ajánlatos gyógykezelésnek tekinteném azt.” 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!