Alább megismerheti a mellrák kialakulásának jeleit.

1.    Csomó a mellben vagy a hónaljban

A mellrák kialakulásának első jele lehet a mellében vagy hónaljában jelentkező csomó. Az ilyen csomók általában kemények és fájdalommentesek, néhány esetben azonban fájdalmat is érezhet a csomók kialakulása során. A hónaljában kialakult csomót úgy veheti észre, hogy egyik hónalja keményebbnek és vastagabbnak tűnik a másiknál. 

Amennyiben felfedez egy ilyen csomót, ne essen pánikba, sok esetben a csomók nem rákosak. A mellben található csomók okai lehetnek hormonális változások, a mell megfertőződése, vagy a szövetek károsodása is. 

Nagyon fontos, hogy orvosával is megvizsgáltassa a csomókat, ezáltal felfedezheti annak okait. 

2.    Vörös vagy megduzzadt mellek

A nők gyakran a premenstruációs szindrómának tulajdonítják melleik fájdalmát, a mell vörösödését vagy forróságát pedig a legtöbb esetben valamilyen fertőzésnek gondolják. A megduzzadt, vöröslő és fájó mellek azonban mellrákos megbetegedést is jelezhetnek. 

A mell alatt megtalálható tumor eltolhatja a sejteket, fájóvá és vörössé téve melleit. Néhány esetben a duzzadás a mell vagy a kulcscsont alatt jelentkezik. 

Amennyiben tünetei több, mint egy hétig tartanak, keresse fel orvosát.

 3.    Mellbimbó váladék

Amennyiben melle váladékozik anélkül, hogy megnyomná vagy hozzáérne, az kérdéseket vethet fel. Az anyatejen kívül jelentkező, mellbimbóból származó folyadék a mellrák egyik jele lehet. 

Amennyiben egy tumor a tejcsatornában, vagy a mellbimbó alatt, vagy annak környékén fejlődik ki, irritációt és fertőzést okozhat, amely váladékozáshoz vezethet. 

Amennyiben mellbimbója váladékozását veszi észre, főképp amennyiben a váladék színtelen vagy véres, keresse fel orvosát. Az ilyen váladékozás egyéb fertőzést is jelezhet, amelynek kezeléséhez orvosi segítségre lehet szüksége. 

4.    A mellek vagy a mellkas fájdalma

Amennyiben mellei fájnak, vagy éles szúró fájdalmat érez melleiben vagy mellkasában, semmi esetre se hagyja figyelmen kívül. A néha jelentkező éles fájdalom, vagy a melleiben felváltva jelentkező kényelmetlen érzés a mellrák egyik jele lehet. 

A mellbimbók alatt vagy a tejcsatornában kialakult tumor gyakran fájdalommal és kellemetlen érzéssel jár. Előfordulhat, hogy a mellek vagy a mellkas fájdalma nem rákos megbetegedést, hanem egyéb súlyos betegséget jelez, amelynek kezeléséhez orvosi segítségre van szüksége. Néhány esetben a mellek fájdalma hormonális változásokat is jelezhet, valamint okozhatja a nem megfelelő melltartó viselése, a stressz, vagy a fogamzásgátló tabletták szedése is.

5.    A mellek külalakjának megváltozása

Amennyiben mellei alakja vagy mérete megváltozik, az problémákat is jelezhet. Figyeljen oda a mellek mélyedésére, összehúzódására, vagy nemrég jelentkező asszimmetriájára is. 

A mély szövetekben jelentkező elrákosodás befolyásolhatja a mellek alakját és méretét is, fizikai elváltozásokat okozva melleiben. 

Mivel ezeket a változásokat inkább látni lehet mint érezni, főképp a tükörben megvizsgálva fogja észrevenni őket.

 

6.    A mellbimbók érzékenysége

A mellbimbók elváltozása vagy érzékennyé válása szintén a mellrák kialakulásának egyik tünete lehet. A tumor gyakran a mellbimbó alatt keletkezik, amely a mellbimbó külsejének elváltozását és tapintása megváltozását is okozhatja. Lehetséges, hogy mellbimbója befele fordul, ellaposodik, vagy rovátkás lesz, valamint lehetséges, hogy mellbimbója érzékenyebbé válik a megszokottnál.

A mellbimbó bőrének megváltozása emlőmirigy gyulladást, vagy egyéb betegségeket is jelezhet. 

A legjobb, ha ilyen esetben felkeresi orvosát, aki segíthet önnek a rákos megbetegedés kizárásában. 

7.    A mellek viszketése

Amennyiben mellei ok nélkül viszketnek, az ritka esetben szintén mellrák kialakulására utalhat. Ez egy ritka mellrákos megbetegedést jelezhet, a gyulladásos mellrákot, amely során a tumor feletti bőrfelület kivörösödhet, begyulladhat, valamint fájdalmat és viszkető érzést is átélhet.

A viszkető érzés olyan erős, hogy nem képes nem vakarózni, azonban bármennyit is vakarózik, vagy bármilyen viszketés elleni kenőcsöt alkalmaz, a viszkető érzés nem fog szűnni. 

Amennyiben egy foltban viszket a bőre és nem képes sehogyan sem elmulasztani azt, minél hamarabb keresse fel orvosát. 

8.    A hát felső szakaszának, vállainak, és nyakának fájdalma 

Amennyiben egy tumor a gerinc felé terjed, megmagyarázhatatlan fájdalmat okozhat a hát felső szakaszában, a vállakban, és a nyakban. Ez a fájdalom összekeverhető az izomlázzal, az ín vagy ínszalag húzódással, vagy a gerinc osteoarthritises megbetegedésével. Amennyiben a fájdalmat rák okozza, az nem fog szűnni az izmok nyújtása vagy a testhelyzet megváltoztatása során. 

Amennyiben mozgásterápia hatására sem szűnik háta, vállai, vagy nyaka fájdalma, keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a fájdalom okait. 

Tippek a mellrák kialakulási esélyeinek csökkentésére: 

    Kérdezze meg orvosát a mellrák szűrésekről és a kialakulási esélyek csökkentésének egyéb módjairól.
    Vizsgálja meg melleit kéthavonta.
    Tartsa fent egészséges testsúlyát.
    Végezzen rendszeres testmozgást, legalább harminc percet, hetente ötször. 
    Aludjon eleget. 
    Kerülje a túlzott alkoholfogyasztást. 
    Kerülje az olyan kemikáliákat, amelyek rákot okozhatnak. 
    Szülés után szoptassa gyermekét.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!