Tudta, hogy egy 2011-es tanulmány kimutatta, hogy a szőlőmag kivonat akár 40-60%-kal csökkentheti a férfiaknál a prosztatarák kockázatát?

A tanulmány 9 különböző természetes ételt vagy étrend-kiegészítőt értékelt, amik nem vitaminok és nem is ásványi anyagok. A kutatók megemlítették, hogy bár némely kiegészítő igen népszerű lett a fogyasztók körében az elmúlt évtizedekben és sok rákellenes tulajdonságot mutattak a laboratóriumi kísérletek során, nagyon kevés tanulmány támasztja alá az embereken tapasztalt hatékonyságot. 

A tanulmány a Fred Hutchinson Rákkutató Center kutatói végezték, az amerikai Nemzeti Rákintézet felkérésére.

A szőlőmag kivonat esetében azok a laboratóriumi tanulmányok, amik alátámasztják, hogy egy hatékony antioxidáns és gyulladáscsökkentő, azt is kimutatták, hogy képes felvenni a harcot a magas vérnyomással, és a prosztata rákkal.

Egy átfogó, prosztatarákról folytatott tanulmány (Vitamins And Lifestyle – VITAL) 35 239, 50 és 76 év közötti férfit vont be a kutatásba. Az összes résztvevő kitöltött egy részletes kérdőívet arról a 18 különleges kiegészítőről (vitaminokról és ásványi anyagokról is), amiket az elmúlt 10 évben rendszeresen használt. A rendszeres használatot is meghatározták: a kiegészítő szedése min. egyszer egy héten, egy éven át. 8 kiegészítő szerepelt a végső elemzésben: a szőlőmag kivonat, a kondroitin, a Q10 koenzim, a halolaj, a fokhagymakapszula, a gingko biloba, a glükozamin és a fűrészpálma.

A résztvevők arra a kérdésre is válaszoltak, amik kimondottan a prosztatájukkal volt kapcsolatos, beleértve a személyes betegtörténetet, a családban előforduló rákos megbetegedéseket, a testtömeg indexet és az életmódot befolyásoló tényezőket (mint pl. az alkoholfogyasztás).

6 évvel a tanulmány elindítása után a kutatók azt tapasztalták, hogy azoknál a férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztottak szőlőmag kivonatot, 41%-kal kisebb volt a prosztatarák rizikója, mint azoknál, akik nem fogyasztottak rendszeresen szőlőmag kivonatot. Azon férfiaknál, akik átlagosan 10 évvel a tanulmány megkezdése előtt már fogyasztották a szőlőmag kivonatot, 62%-kal csökkent a prosztatarák kockázata. 

Egyetlen másik, a tanulmányban résztvevő kiegészítő esetében sem volt kimutatható a prosztatarákra gyakorolt jótékony hatás. 

A fent említett tanulmányt követő másik vizsgálatban a kutatók 30 988 nőt elemeztek, kimondottan a szőlőmag kivonat hatásait vizsgálva a vérrel kapcsolatos leukémiák kockázatainak vonatkozásában, beleértve  a nyirokcsomók malignus folyamatait is.

A kutatók megállapították, hogy azok a résztvevők, akiknek kórtörténetében találtak szőlőmag kivonat fogyasztására vonatkozóan adatot, azoknál a vérrel kapcsolatos rákok (leukémiák) kockázata 43%-kal csökkent. A másik kiegészítő, ami hasonló védelmet biztosít a rákkal szemben a fokhagyma: azok a résztvevők, akik a fokhagymát a „sokat fogyasztók” körébe estek, 47%-kal kisebb eséllyel kaptak leukémiát, mint azok, akik nem használtak fokhagymát.

Egy másik humán tanulmány, amit 2011-ben publikáltak, kimutatta, hogy a szőlőmag kivonat 74%-kal csökkenti a laphámsejtes rák kialakulásának kockázatát.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!