Egy újabb tanulmány során a finomított cukor és a rák kapcsolatát vizsgálták. Az eredmények alátámasztják más egészségügyi szakértők és tudományos tanulmányok beszámolóit, amelyek kapcsolatot véltek felfedezni a túlzott cukorfogyasztás és a rák kialakulása között.

A fruktóz számos módon növeli közvetlenül a rák és más egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát, beleértve:

•    a DNS károsodást,
•    gyulladást,
•    megváltozott sejt-anyagcserét,
•    és a szabadgyökök megnövekedett termelését.

Lewis Cantley szerint (aki a Harvard Orvosi Iskola rákkal foglalkozó központjának vezetője) a rák 80 százalékban azért alakul ki, mert mutáció vagy környezeti faktor hat rá, amely megnöveli az inzulin hatását a kezdeti fázisban lévő tumor sejtjein.

Hasonló kutatás jelent meg egy rákkutatásról szóló magazinban is, amely szerint mialatt a szervezet feldolgozza a cukrot, a cukor serkenti a rák növekedését. A kutatás szerint a fruktóz és glükóz anyagcseréje elég nagymértékben különbözik, többek között a rákos sejtek a fruktózt használják fel a szaporodásuk növelésére.

Az még aggasztóbb, hogy a tudósok a kutatást hasnyálmirigyből származó rákos sejteken végezték el, ami az egyik leghalálosabb ráknak számít. Ez a felfedezés azért nagyon fontos, mert a kutatók ezzel nem csak azt bizonyították be, hogy a tumor sejtjei cukorral (glükózzal) táplálkoznak, hanem azt is, hogy a tumor sejtjei fruktózt használnak fel a sejtosztódáskor, ezzel is felgyorsítva a rák növekedését és terjedését. A fruktóz fogyasztása tehát igazából a tumor sejtjeinek masszív növekedéséhez és osztódásához vezet.

Nem csak a felnőttek, de a gyerekek is rettentő nagy mennyiségű cukrot fogyasztanak el naponta az édesített italok, édességek és „egészségesnek” nevezett sportitalok részeként. Hogy számokkal is alátámasszuk a tényeket, egy átlagos amerikai körülbelül 150 gramm cukrot fogyaszt el naponta, míg sok szakértő szerint napi körülbelül 15 gramm cukor bőven elég lenne a szervezet számára, és ezzel a mennyiséggel már a rák kialakulásának kockázata is csökkenthető lenne.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!