A vastagbélrák a negyedik leggyakoribb rákfajtának számít, hiszen évente több millió beteget diagnosztizálnak ezzel a kórral világszerte, és minden évben több százezer ember haláláért felelős. A betegség nagyfokú jelenléte azonban visszaszorítható lenne életmódváltással, melynek része az egészséges étrend, a rendszeres testmozgás és például a dohányzás kerülése.

Az Oregon State University (Linus Pauling Institue) kutatócsoportja a Molecular Nutrition and Food Research c. folyóiratban közölte kutatását, mely azt demonstrálja, hogyan semlegesíti a spenótfogyasztás a főtt ételben található karcinogéneket (rákkeltő anyagokat), s ez által hogyan alakítja át a rákos sejtek őssejtjeit és csökkenti a vastagbélrák kockázatát. Ezen kívül becsatlakozik azon kutatások sorába, mely rávilágít a nyers, friss ételek szerepére a krónikus betegségek megelőzésében és a rák kialakulásának genetikai tényezőire.

A spenót rendkívül egészséges táplálék, friss kutatások szerint pedig fontos szerepe lehet bizonyos rákos betegségek megelőzésében.

A kutatás vezetője szerint rák kifejlődése egy komplex, többlépcsős folyamat, melyben károsodott, meghibásodott sejtek alakulnak ki és terjednek el a szervezetben. A kutatás megmutatta azt is, hogy a mikro RNS átalakítása is hatással van a rák őssejtjeinek receptoraira a vastagbélrák kialakulásában. 

A kutatók kifejezetten azokat a kártékony hatású akrilamidokat és heterociklikus aminokat vették célba, melyek akkor alakulnak ki, amikor a húst vagy más alapanyagokat magas hőmérsékleten főzzük vagy sütjük. Ezek a vegyületek befolyásolják a mikro RNS-ek működését és hatással vannak a genetikai markerekre, elősegítve a vastagbélrák kialakulását.

Ma már tudjuk, hogy a rákos daganatok a DNS-szekvenciáinak apró változásai és mutációi következtében létrejött kontrollálatlan sejtnövekedés hatására alakulnak ki. Az ún. epigenetika gyorsan fejlődő területe rávilágít arra, hogy az étrendbeli, környezeti és életmódbeli tényezők közvetlenül befolyásolják a gének expresszióját, ezáltal kifejezetten előidézhetik vagy megelőzhetik a rák, a szívroham, a diabétesz, vagy a neurológiai rendellenességek kialakulását.

A mikro RNS, melyről egy időben úgy tartották, hogy genetikai „hulladék”, kritikus komponensnek számít, hiszen meghatározza, génjeink mely része jut érvényre, és mely része marad háttérben, többek között olyan környezeti tényezők hatására, mint például az étrend. A kutatók 679 ismert mikro RNS-t vettek alapul, és azt vizsgálták, hogyan reagálnak a legkülönbözőbb ételekre, alapanyagokra.

Így jutottak el arra a felismerésre, mely szerint a spenótfogyasztás részben ellensúlyozza a karcinogének romboló hatását. A zöldleveles zöldségek felére csökkentették a vastagbélrák előfordulásának arányát, így a kutatók szerint segítségükkel visszaállítható és serkenthető a normális sejtműködés, kizárólag az étrend- és az életmódváltáson keresztül.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!