A spirulina kivonat szájon át történő szedése fokozza az anti-tumor sejtek képződését.

Mik a természetes ölősejtek?

A testünkben lévő természetes ölősejtek feladata fellépni az olyan sejttámadások ellen, amelyet vírus vagy daganatképződés okoz. Ezek a speciális sejtek antitestek és jelmolekulák jelenléte nélkül is képesek felismerni a vírusokat és tumorokat, tehát gyakorlatilag az immunrendszer vele született védelmezői. Emellett kiválóan szabályozzák a makrofágok és a dendritikus, endoteliális és T-sejtek közti kölcsönhatásokat, és az immunválaszok korlátozásának vagy növelésének képességével is rendelkeznek. A természetes ölősejtek működésének megértése elengedhetetlen a gyulladások, autoimmun betegségek és tumorok megelőzéséhez és kezeléséhez.

Áttörő előrelépés történt az anti-tumor immunterápia területén: egy tanulmányban kimutatták, hogyan aktiválja a spirulina kivonat a természetes ölősejteket daganatok elpusztítására.

A spirulina kivonat a természetes ölősejtek reakcióinak serkentésével távolítja el a tumorokat

A japán Hokkaido Egyetem mikrobiológia és immunológia szakán készült egy tanulmány, amelyből kiderült, hogy a spirulina kivonat serkenti a természetes ölősejtek reakcióit.

A tanulmány során a kutatók tumorokat ültettek be bizonyos fajta egerekbe. Miután meleg vizes spirulina kivonatot adtak az egereknek, elkezdtek molekuláris jeleket keresni az egerek sejtjeiben lévő fő hisztokompatibilitási (szövetegyezési) gén-komplexében. Eleinte csekély sejtreakciót figyeltek meg egy al-sejtvonalban, de később természetes ölősejtek aktiválódását észlelték.

Ahogy az ölősejtek elértek a daganatos sejtekhez, a beültetett melanoma lassan visszafejlődött, és a sejtek végül hatékonyan elpusztították az egész tumort.

Laboratóriumi körülmények között csontvelőből előállított dendrikus sejtekkel folytatott molekuláris kommunikáció még több olyan természetes ölősejt-aktivációs tulajdonságot mutatott, amely a szájon át történő spirulina-kezelés eredménye volt. Mindezek mellett sejtkommunikációs tanulmányok alapján megállapították, hogy a spirulina egy speciális módon erősíti fel a természetes ölősejt-aktiválódást az egerekben. Egy bizonyos immunsejt a spirulinával együttműködve szinergikus anti-tumor-tevékenységet folytatott. Ez a sejt a spirulina segítségével megnövelte az interferon-gamma termelődését, ezzel erősítve az anti-tumor potenciált. Amikor együtt használták őket, a természetes ölősejtek száma megnőtt az MYD88 jelátviteli úton, anti-tumor immunterápiás előnyt teremtve.

Amiért a spirulinára mindenképp szüksége lehet

A spirulina anti-tumor-kapacitása egy újabb tétel a hosszú listán, amiért szupetápláléknak számít.

Telítve mind a nyolc esszenciális aminosavval, B-vitaminnal és olyan antioxidánsokkal, mint a zeaxantin és a béta-karotin. Olyan nélkülözhetetlen zsírsavakkal, mint a linolénsav .

Mivel tele van klorofillal és fikocianinnal, a spirulina  segíti  a  vörös vérsejtek képződését és a már meglévő készlet megújítását.

A spirulina a testünk méregtelenítéséhez is nagyban hozzájárul: semlegesít olyan fémeket, mint a higany, az arzén vagy a kadmium, melyek felhalmozódhatnak a lágyszövetekben, versengve az ásványi anyagokkal a felszívódásért.
Mivel a spirulina eltünteti testünkből a rossz dolgokat és helyette elősegíti a jókat, már önmagában is egy kisebb csoda, de ha ez nem lenne elég, közel 70 százaléka fehérje – magasabb a fehérjetartalma, mint bármely eddig felfedezett ételnek. Ennek a kék-zöld algának a napi fogyasztása életadó fitonutriensek beáramlásához vezet, amelyek fokozzák a szellemi frissességet, valamint energiát és ellenállóerőt adnak szellemi és érzelmi stressz idején.

Ez a csodálatos alga annyi jó tulajdonsággal rendelkezik, hogy nincs jó ellenérv a fogyasztásával szemben. Persze a nagy kérdés még mindig nyitva áll: a kísérleti egerekbe beültetett daganatok azért pusztulnak el, mert tumorspecifikus ölősejtek kiirtják őket, vagy azért mert mint idegen szövet a szervezet természetes védekezésének (kilökődési reakció) lesznek az áldozatai. Ezt látjuk pl. a szervátültetések esetében, amit minden módon igyekszünk gátolni is. Ennek persze az a következménye, hogy a transzplantált betegekben a daganatos megbetegedések száma megemelkedik.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!