Egy új kutatás először mutatott rá, hogyan akadályozzák meg a limonoidok, vagyis a citrusfélékben található természetes vegyületek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjeinek terjedését. Ez új fényt vet a citrusfélék alkalmazásának fontosságára a tüdőrák megelőzésének terén, illetve alátámasztja azokat a kísérleteket, melyek már eddig is azt mutatták: a gyümölcsfogyasztás csökkentheti a tüdőrák kialakulásának esélyét.

A limonoidok citotoxikus, illetve aromatázgátló hatást mutattak. A kutatásban 14 kg szárított citrommagot zúztak porrá és zsírtalanítottak. A magokból 9 különböző limonoidot sikerült kivonni, ezek közül 7 az ER+ típusú, 4 az ER- típusú tüdőrákkal szemben bizonyult citotoxikusnak, vagyis a ráksejtek számára mérgezőnek (legalább 44%-kal csökkentették azok növekedését, vagy életképességét.). A limonoidoknak a ráksejtek halálát előidéző képességét is megvizsgálták, és a egyik leghatásosabbnak a limonin glükozid bizonyult, mely a citruslevekben messze a legnagyobb arányban található meg.

A citrusfélékben olyan jótékony vegyületek találhatók, melyek segíthetnek megelőzni bizonyos rákos daganatok kialakulását.

A limonoidok aromatázgátló képességét is vizsgálták, mely kulcsfontosságú az ösztrogéntermelés korlátozásában (az ösztrogént az ER+ típusú ráksejtek felhasználhatják növekedésükhöz). Egy kivételével az összes limonoid természetes aromatázgátlónak bizonyult, ráadásul a limonin glükozid újra a leghatásosabbként szerepelt. Így a limonoidok nemcsak közvetlenül mérgezőek az ER+ és ER- típusú tüdőrák ráksejtjei számára, hanem a ráksejtek növekedéséhez szükséges ösztrogéntől is megfosztják azokat.

A tüdőrák megelőzése azonban nem az egyetlen célja a citrus limonoidok fogyasztásának. A limonoidok többek között a vastagbélrákkal, hasnyálmirigyrákkal, májdaganattal, a neuroblasztómával (a szimpatikus idegrendszer rosszindulatú daganatával) és a leukémiával szemben is citotoxikusságot mutattak. 

Ez egy fontos kérdést vet fel: mennyi citrusfélét kell fogyasszunk, hogy a rákkal szemben jelentős védelemre tegyünk szert?

Bizonyosan állítható hogy ha naponta 2-3 citrom vagy más citrusféle levét elfogyasztjuk, akkor nagyon sokat tettünk egészségünk megóvása érdekében.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!