Sokféle vírusról bizonyították már be, hogy rákkeltő hatású, pl. human papilloma vírus (HPV) –méhnyak rák, torokrák, hepatitis C – májrák, stb.

Ugyanakkor arra is sok megfigyelés utalt, hogy némely vírusok képesek a rákos sejteket elpusztítani.

Messzi még az alagút vége, de már nem tapogatózunk vaksötétben. Az alagút másik végén már felvillant a fény.

Ezt sokáig annak tulajdonították, hogy amikor a szervezetünket valamilyen vírus megtámadja, akkor a vírusfertőzés hatására a sejtjeink egy interferon nevű anyagot termelnek, amik megakadályozzák, hogy miközben egy adott vírussal küszködünk, aközben egy másik vírus is megtámadjon minket. 

Később sejttenyészetekben igazolták, hogy léteznek daganatölő vírusok, amik direkt sejtölő hatásúak és ez a hatás az interferontól független módon történik. Ez idáig azonban élő betegben ezeket a vírusokat erre a célra soha nem alkalmazták. Viszont az interferont már évtizedekkel ezelőtt szintetizálták és alkalmazni kezdték több rosszindulatú betegségben (melanoma, májrák, bizonyos leukémia fajták), de azt tapasztalták, hogy az interferonokkal az esetek többségében nem lehet a rákos betegeket meggyógyítani, noha a túlélésükben némi javulás kétségtelenül megfigyelhető volt.

Ugyanakkor régi orvosi megfigyelések egész sora igazolta, hogy bizonyos rosszindulatú nyirokcsomó rákok, pl. Burkit limfóma, ami főleg Afrikában honos - kanyaró vírus fertőzés utáni teljes gyógyulása következett be a betegeknél.

Másról van itt szó. Úgy tűnik, bizonyos vírusok, ilyen a kanyaró vírusa is, képesek a rosszindulatú sejteket is oly módon megfertőzni, hogy azok teljes pusztulását okozzák.

A kanyaró súlyos betegség, és nem is minden rákbetegségben működik, de a világhírű Mayo Klinikán (USA) először számoltak be egy olyan betegről, aki a plasmasejtek okozta rosszindulatú daganatos elváltozásban szenvedett, és egy genetikailag kissé módosított szerkezetű kanyaró vírussal megfertőzték és fél év elteltével a beteg ebből a daganatos betegségből teljesen meggyógyult.

Persze gyorsan hozzá kell tenni, hogy egy másik betegnél, akinek más fajta rosszindulatú megbetegedése volt, ugyan ez a kezelés nem segített. Mégis nagyon figyelemre méltó, hogy ahogy korábban is sejtettük, úgy az mára ténnyé vált, hogy léteznek tumor pusztító vírusok is és ez volt az első teljesen dokumentált eset, amikor tumor ölő vírus segítségével gyógyult meg valaki rákbetegségéből.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!