A nők leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése az emlőrák. Ott, ahol megbízható statisztikákat vezetnek, kimutatták, évente több mint 300 ezer nő halálért felelős ez a betegség a világon. A tényleges szám ennél jóval magasabb lehet, bár a földrajzi különbségek erőteljesen torzíthatják az adatokat. Pl. az USA-ban minden 8. nő élete során emlőrákos lesz, míg a Távol-Keleten, pl. Japánban ez a veszély "csak" minden 30. nőt fenyeget. 

Ha van daganatféleség, ahol a korai diagnózis számít, hát az emlőrák az ilyen. Már 5mm nagyság felett számolni kell az áttétek kialakulásával, hiszen az emlőrákok 80%-a invazív ductalis carcinoma szövettani típusába tartozik. 

Az emlőrák azonban nem csak a nők betegsége! Ritkán, sokkal ritkábban, mint a nőkben, de férfiak is megkaphatják ezt a betegséget. A férfiak emlőrákja különösen rosszindulatú és a jelenleg alkalmazott kezelésekre szinte alig reagál.

A szűrés tehát több mint fontos! Sőt, ma már léteznek olyan molekulár-biológia módszerek, amelyekkel az emlőrák iránti fogékonyság, még a betegség kialakulása előtt nagy pontossággal megjósolható (ez a sansz lehet akár 80% is), ami pl. Angelina Jolie-t arra késztette, hogy még a betegség kialakulása előtt mindkét emlőjét eltávolítassa, majd korrekciós implantátum beültetését követően visszanyerje eredeti szépségét.

Bár drasztikus megoldásnak tűnik, de akinek a felmenői közt a betegség halmozottan fordult elő és módjában áll ezen molekulár-biológiai vizsgálatokat elvégeztetnie magán (és annak az eredménye ilyen kedvezőtlen), az egy ilyen műtéttel az életét mentheti meg, mint történt ez a fenti esetben is.

A szűrésnek komplexnek kell lennie. A mammográfián és a fizikális vizsgálaton kívül az emlő ultrahang vizsgálata is célszerű sok esetben.

A szűrővizsgálatok érvényessége maximum egy év! Minden korosztály veszélyeztetett a 14 éves kortól 80 éves korig bezárólag. A betegség sikeresnek vélt műtét, sugárkezelés vagy kemoterápia után is bármikor kiújulhat. Az öt év csak statisztikai értelemben jelent gyógyulást ma még. Sokkal több figyelmet igényel ez a betegség úgy a társadalom, mint az egyén részéről, mindenképpen prioritást kell, hogy élvezzen.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!