Mára a kérdés  világosabbá, de ezzel együtt bonyolultabbá vált.

Bizonyos rákfajtákat az immunrendszerünk nagyon is észre vesz és meglehetősen hatékony választ produkál vele szemben.

Az immunrendszer és a rák

Más daganatféleségek az immunrendszer számára nehezen észrevehetők, és az ellenük kialakult immunválasz sokszor gyenge, elégtelen.

Sőt, néha ronthat is a helyzeten, ha pl. olyan antitesteket termel a szervezet a tumorokkal szemben, amik nem képesek a beteg sejtet elpusztítani, de ugyanakkor olyan védő köpenyt képeznek, amik a daganat sejteket láthatatlanná teszi az ölő sejtekkel (T-limfocitákkal) szemben.

Van azután a tumoros betegségeknek egy harmadik csoportja, ami ellen az immunrendszerünk semmiféle érdemleges immunválaszt nem produkál.

Kiderült az is, hogy nem a szövettani típus határozza meg, hogy egy daganatféleség látható-e a immunrendszer számára, hanem sokkal inkább a tumoros elfajulás módja.

Ha vírus betegség következtében alakul ki a rosszindulatú elváltozás (pl. HPV vírus), akkor az immunrendszer meglehetősen erőteljes immunválaszra képes. 

A kémia rákkeltő anyagok által kiváltott daganatok esetében ez a válasz sokkal gyengébb, míg az RTG sugárzás, vagy a spontán létrejött mutációk következtében elfajult sejtekkel szemben szinte semmilyen érzékelhető immunválasz nincs.

Figyelembe véve az alábbiakat, nagyon is fontos olyan immun adjuváns készítmények bevonása ennek a súlyos betegségnek a kezelésébe, amik jobban "kihegyezik" az immunrendszert és elősegítik a hatékony immunválaszt. 

Pl. igen kis esetszámban 9 HPV pozitív nőbetegben megfigyelték, hogy a reishi gyógygomba fogyasztást követően 3 hónappal később valamennyien HPV negatívakká lettek. Mivel az jól ismert, hogy a HPV vírusok döntő szerepet játszanak a méhnyakrákok kialakulásában, így éppen itt az ideje, hogy valóban nagy randomizált, kettős vak vizsgálatokkal erősítsék meg, vagy zárják ki ezen hatás létét vagy hiányát.

Persze ennek az esélye csekély, mert a reishi gomba nem szabadalmaztatható, tehát semmilyen esszenciális érdeke nincs a gyógyszergyáraknak egy ilyen vizsgálatot finanszírozni.

Az államok szerepe kell, hogy ilyen esetekben felértékelődjék. Hasonló szerepet kell az államoknak vállalni az antibiotikum fejlesztésben is, mert már több mint tíz éve a gyógyszergyárak új készítménnyel nem álltak elő a magas költségek és a rossz anyagi megtérülés következtében, miközben meglévő antibiotikumaink egyre hatástalanabbakká válnak a kórokozókkal szemben.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!