A kutatások azonban azt bizonyítják, hogy az étrend és az életvitel megváltoztatása nemcsak megelőzheti a rák kialakulását, hanem a lehető legjobb megelőzési mód, vagy akár a gyógyulás kulcsa is lehet. A többszörösen telítetlen omega3-zsírsavak (EPA és DHA) ismertek az erek működésének szabályozásáról és felelősek az immunrendszer optimális működésének előmozdításáért.

Kutatók egy csoportja a British Medical Journal című lapban publikálta eredményeit azon kutatásuknak, melyben az omega3-zsírsav és a mellrák kialakulási rizikójának kapcsolatát vizsgálták. Kutatásuk alapjául 26, az Egyesült Államokban, Európában és Ázsiában végzett; több mint 800 000 résztvevő és 20 000 tüdőrákos eseten alapuló kutatási kísérlet szolgált, azok eredményeit analizálták és készítettek róluk recenziót. 

Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak fontos szerepet játszanak a mellrák megelőzésében és gyógyításában az által, hogy elősegítik a ráksejtek programozott sejthalálának folyamatát.

Megfigyeléseik szerint a magas omega3-zsírsav bevitel 14%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának esélyét.

A többszörösen telítetlen omega3-zsírsavak ugyanis elősegítik a rákos sejtek programozott sejthalálát.

Az imént említett 14% azonban csak a jó minőségű, tengervízi, vadon fogott halakból származó zsírsavakra érvényes, melyekből a naponta elfogyasztott 0,1 grammonként 5%-kal csökken a mellrák kialakulásának esélye.

Az omega3-zsírsavak azáltal segítenek megelőzni a rákot, hogy növelik a tápanyagok és az oxigén eljutását a sejtmagba, illetve feldolgozásuk során olyan metabolitok termelődnek, melyek megölik a ráksejteket. 

Az egészségtudatosság szempontjából így heti több adag halfogyasztás, vagy napi 1200-2400 mg omega3-zsírsav (EPA és DHA kombinálva) fogyasztása ajánlott!

A testmozgás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni, mert a zsírszövet endokrin szervként viselkedik, tehát az elhízottakban az ösztrogén szint is magasabb a kívánatosnál és tudjuk, az emlőrákok egy nagy része hormon érzékeny.

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!