Kutatók egyértelmű bizonyítékokat találtak arra, hogy a brokkoli és már keresztes virágú zöldségek hatékony anti-tumor hatással rendelkeznek. Már korábban láthattuk, hogy ezek a szupertáplálékok több mint 400 gén működésére vannak hatással. Emellett pedig a rendszeres brokkoli fogyasztás csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek előfordulási gyakoriságát is.

Az American Journal of Clinical Nutrition szaklapban megjelent tanulmány szerint a keresztes virágú zöldségek jótékony hatásai a benne található glukorafanin vegyületeknek köszönhető. 

A brokkoli több kutatás szerint is rákpusztító hatással bír.

A kutatás során a résztvevőket 3 csoportra bontották: az egyik csoport tagjai olyan brokkolit kaptak, melynek glukorafanin tartalma magas, a másik csoport tagjai közönséges brokkolit kaptak, míg a 3. csoport tagjai ugyan olyan étrend mellett nem fogyasztottak brokkolit. 

A kutatók azt találták, hogy a szulforafán fokozta a sejtek mitokondriumában lezajló kémiai reakciókat. A mitokondriumok a sejtek energia termelésének a központjai. Sejttípustól függően akár több száz mitokondrium is lehet egy egy sejtben. A mitokondriumok száma a sejtekben az idő előre haladtával fokozatosan csökken. A mitokondriumoknak saját DNS-ük van, önállóan képesek szaporodni osztódással. Sokan a sejt megöregedésének egyik legfőbb okát éppen abban látják, hogy a mitokondriumok száma és a benne zajló kémia reakciók (energiatermelés) hatékonysága csökken.

Ez az első olyan kis esetszámú tanulmány, mely egyértelműen bizonyítja a brokkoli és a keresztes virágú zöldségek egészségre gyakorolt jótékony hatását. 

Szakemberek azt javasolják, hogy hetente 2-3 alkalommal fogyasszunk brokkolit, karfiolt, kelkáposztát, kelbimbót, hiszen rák megelőző hatásuk mellett pl. szívünk egészségét is megőrzik. 

 

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!