A titokzatos Chaga gomba (Inonotus obliquus) egy nem mérgező, gyógyászati célokra felhasználható gombafajta, ami a nyírfa kérgén nő. Ha kirándulás közben egy nyírfaerdőben chaga gombát találna, a gomba fura kinézete miatt akár azt is hihetné, hogy valamilyen fertőzés támadta meg a fát. De a chaga gomba sokkal több, mint egy egyszerű, csúnyácska folt a fa kérgén. A chaga gomba valójában egy olyan tudományos tényekkel alátámasztott, jótékony hatású gombafajta, amit kiemelkedő gyógynövényként tartanak számon a népi gyógyászatban már évezredek óta.

A chaga erős hatású, természetes gyógyírként szerzett magának hírnevet - amellyel kezelhetőek a gyomor- és bélrendszeri problémák, a tuberkolózis valamint a rák is - méghozzá egészen a 16. századtól kezdve, amikor a botanikusok állítólag rájöttek, hogy teaként lefőzve számos egészségügyi probléma kezelhető vele.

A történelmi feljegyzések viszont arra utalnak, hogy még ezt megelőzően Ázsiában a természetes gyógyítók valószínűleg az elsők között dokumentálták a chaga gyógyhatását több mint 4600 évvel ezelőtt. Megfigyelték, hogy ez a furcsa gomba egyedi képességgel rendelkezik, mivel képes kivonni a tápanyagokat a gazdatestből, amelyen él, és azokat képes beépíteni a saját testébe.  A chaga gomba hihetetlenül gazdag B-vitaminokban, antioxidánsokban, nyomelemekben, enzimekben, stb.

Az ősidők óta természetesen a tudomány már sok mindent felfedezett a chaga gombával kapcsolatban, és végre a nyugati országok is kezdik megérteni, mi mindenre képes ez a kiváló gombafajta. A múlt század óta elég széles körben terjedt el a chaga gomba, és vírusölő, antimikrobiális, gyulladásgátló, szív- és érrendszer védő, antihiperglikémiás, valamint rákölő tulajdonságai is egyre ismertebbek lettek.

Több kiemelkedő hatóság is, mint például a Nemzetközi Gomba és Tudomány Társaság (ISMS), kijelentette a chaga gombáról, hogy említésre méltó étrend-kiegészítő, ami hasznos lehet első vonalbeli gyógykészítményként. Ez azt jelenti, hogy a gomba funkcionális élelmiszernek számít, mivel olyan gyógyhatásokkal rendelkezik, amelyek pozitívan hatnak az emberi szervezetre is.

A chaga gomba hatása az immunrendszerre

Azt valószínűleg már tudja, hogy az elsődleges védelmi vonal, ami segítségével az emberi test elkerüli a betegségeket, az az immunrendszer, valamint a szervek, sejtek és fehérjék egy komplex hálózata,  amely aktívan távol tartja a betolakodókat. Immunrendszer nélkül, a testünk gyorsan megadná magát a káros kórokozóknak, mint például a baktériumoknak, vírusoknak, parazitáknak, valamint rosszindulatú gombáknak, amelyek súlyos betegségek kialakulásához, majd halálhoz vezetnének. Ezért rendkívül fontos, hogy olyan immunmodulációs tápanyagokkal támogassa az immunrendszere működését, mint ami a chaga gombában is található.

A chaga gomba gazdag olyan poliszacharidokban, amelyeket béta-D-glükánként ismerünk, és amelyek természetes biológiai válaszmódosítóknak minősülnek (BRM). Ezek kiegyensúlyozzák az immunrendszer válaszait, serkentik vagy lassítják azokat az optimális műkődés elérése érdekében. A chaga olyan kulcsfontosságú vegyületeket tartalmaz, amelyek egy sor immunsejtet aktiválnak, beleértve a limfocitákat, makrofágokat és a természetes ölősejteket. Ezek a sejtek lehetővé teszik, hogy a szervezet vissza tudja szorítani a krónikus egészségügyi elváltozásokat, mint például az autoimmun betegségeket, a különféle allergiákat vagy a rákot.

A chaga immunmodulációs hatásai látszólag még ennél is több dologra képesek: a vizsgálati kutatás szerint ugyanis a gomba pozitív hatással van mind az étel- és az asztmás allergiára, az atópiás bőrgyulladásra, bármiféle gyulladásra (beleértve az olyan automimmun-gyulladásos problémákat, mint például a reumás ízületi gyulladás), az érelmeszesedésre, a trombózisra, a HIV-re, a liszteriózisra, a szeptikus sokkra, és talán ami a legfontosabb, a rákra is.

Habár a tudománynak még pontosan ki kell derítenie, milyen mechanizmus alapján hat ilyen jótékonyan a chaga gomba, a már meglévő kutatások alapján megállapítható, hogy a chaga egy kiváló immunerősítő táplálék, ami rendkívüli gyógyhatással rendelkezik.

A chaga gomba hatása a gyulladásokra

A béta-D-glükánok mellett a chaga gomba számos más poliszacharidot is tartalmaz, amelyekről tudományosan bebizonyították már, hogy növelik az energiaszintet, hozzájárulnak a mentális egészség biztosításához, ezen kívül pedig védik a különböző szerveket a káros gyulladás ellen. Különösen a szív- és érrendszerre kiváló hatással van a chaga gomba, mivel nyugtató hatása miatt segít az erek ellazításában, valamint javítja a vérkeringést. Ezáltal pedig több oxigén kerül a szervezetbe.

Rendkívül jól profitálhatnak a chaga jótékony hatásaiból azok az emberek, akik krónikus fájdalomtól, ideggyengeségben vagy akár cukorbetegségben szenvednek, mivel a gomba hatóanyagai megfelelően szabályozzák a trombociták aggregációját.

Ezeken kívül a chaga a szívproblémákra is jótékony hatással van. Mivel nagy mennyiségben tartalmaz olyan triterpén anyagot, amit betulin savnak nevezünk, valamint ennek az elővegyületét: betulint, ezért a tanulmányok szerint kiválóan kezelhető vele a magas koleszterinszint. A Kínában található Jiangnan Egyetem kutatói megállapították, hogy a száraz chaga-kivonatot tartalmazó húsleves alaplé mind anti-hiperglikémiás (vagyis vércukor) és lipid peroxidáció csökkentő hatású, vagyis lebontja a káros LDL (alacsony sűrűségű lipoprotein) koleszterin részecskéket a véráramban.

A chaga változatos antioxidáns profilja azonban még lenyűgözőbb, mivel a szuperélelmiszerek között is a legmagasabb ORAC értékkel rendelkezik (az ORAC skálával mérhető az antioxidáns hatás mértéke). A Tufts Egyetem által összegyűjtött kutatások szerint a chaga háromszor annyi antioxidánst tartalmaz, mint a wolfberry (vagyis goji bogyó), amely a második legerősebb antioxidáns hatású táplálék. Ez alapján azzal is lehetne érvelni, hogy így a chaga a világ elsőszámú olyan tápláléka, amely gyulladáscsökkentő antioxidánsokat tartalmaz.

A chaga gomba nagy mennyiségben tartalmaz szuperoxid-dismutázt (SOD), ami egy olyan erős enzim, amely a szervezet antioxidáns védelméhez járul hozzá: többek között gátolja az oxidációt és csökkenti a szabad gyökök okozta károkat. A chaga természetes fekete színe jelzi, hogy a gombában magas a melatonin tartalom. A melanin igazából egy polifenolban gazdag "szuper" antioxidáns, ami megakadályozza a DNS károsodását. A melanin ugyanaz az antioxidáns, ami természetes módon az emberi bőrben is megtalálható, és a nap okozta károk ellen véd.

A chaga és a rák kapcsolata: Akár a gyógyszerek és a műtét helyett?

A chaga gomba a rákos megbetegedés kezelésében is kiemelkedő táplálék. Több tucat tudományos vizsgálat (melyek száma egyre nő) támasztja alá, hogy a chaga gomba erős apoptotikus hatású (vagyis elősegíti a fölöslegessé vált sejtek pusztulását), gátolja a sejtburjánzást, valamint védelmet nyújt a kemoterápia negatív hatásaival szemben. A chaga a fitoszterolok teljes spektrumát tartalmazza, beleértve a lanoszterolt, inotodiolt, ergoszterolt és fekoszterolt, amelyekről bebizonyították, hogy mind az in vivo (élő szervezeten belül), mind az in vitro (laboratóriumi körülmények között) vizsgálatok során közvetlenül gátolta a rákos sejtek növekedését és terjedését.

Daganatos egereknél a chaga kivonat jelentős mértékben, pontosabban átlagosan 60 százalékkal csökkentette a tumorok méretét. Ugyanazon kutatás során azt is megállapították, hogy az egereknél a chaga gátolja a tumorok vérellátását, valamint azok növekedését és a rák további terjedését. A kapcsolódó kutatások bebizonyították, hogy a chaga rákellenes hatású is, mivel leépít bizonyos sejtpályákat, amelyek összefüggésbe hozhatóak a rákkal, például a colitis okozta emberi végbélrákkal.

Orosz kutatók aktívan vizsgálták a chaga és más hasonló gombafajták jótékony hatásait, amelyek Oroszországban és Szibériában nőnek, és különösen az érdekelte őket, hogy ezen gombák alkotóelemei hogyan hatnak a rákra. Többek között felfedezték a chaga bioaktív triterpén vegyületeinek (elsődlegesen azoknak, amelyek C-22 zsírsavas észter végcsoportokat tartalmazó hidroxilcsoportot tartalmaznak, illetve egy mellékszálon telítetlen kötéssel rendelkeznek) gyógyhatását is, ami azt jelenti, hogy a chaga, többek között közvetlenül gátolja számos rákos sejtvonal növekedését, amelyet in vitro és in vivo kutatások során is bizonyítottak.

Chaga májvédő tulajdonságokkal is rendelkezik, ami különösen fontos nem csak a májkárosodás, de a májrák elkerülése miatt is. A tanulmányok során bebizonyították, hogy még viszonylag alacsony dózisban adagolva is a chaga aktívan szabadít meg azoktól a szabadgyököktől, amelyek az oxidatív stressz okozta májkárosodás kialakulásáért felelősek, valamint hatékonyan gátolja a májkárosodás és a májrák kialakulását.

Ez az oka annak, hogy az egyik tanulmány a chaga gombát elsőrendű, "rákos megbetegedést gátló természetes élelmiszernek" nevezte, amellyel arra utalt, hogy a chagával megvan rá a lehetőség, hogy biztonságos és hatékony módon kezelhessék és előzhessék meg a rákos megbetegedéseket. Ezt a nézetet David Winston is osztja, aki nem csak a Broadwayen, New Jersey-ben található Center for Herbal Studies (Gyógynövény-kutatások Központja) dékánja, de gyógynövény szakértő is, aki több mint 40 tapasztalattal rendelkezik, és meg van róla győződve, hogy a chaga az egyik legerősebb rákellenes, gyógyhatású gomba a világon.

Ez mind érthető, ha figyelembe vesszük a chaga rendkívüli tápanyagprofilját, ami szinte páratlan a természetben. Habár sok mindent tudunk már róla, még mindig sokat kell tanulnunk a chaga gombáról, mivel ez a kivételes szuperélelmiszer továbbra is a funkcionális élelmiszereket vizsgáló tudományos kutatás figyelmének központjában fog maradni az elkövetkezendő években is.

Tetszett a cikkünk? Ajánlja ismerőseinek!